четвер, 08 жовтня 2009 10:46

П"ять українських посольств закриють через брак коштів

П"ять українських посольств закриють через брак коштів

П"ять українських посольств, серед яких дипмісії в Чорногорії та Ефіопії, можуть бути закриті в 2010 році через брак фінансування.

У парламенті серйозно розглядають можливість ліквідації ряду дипломатичних представництв України за кордоном..

"Зараз вирішується питання про закриття декількох посольств в Африці та одного в Європі - в Чорногорії", - повідомив заступник голови комітету Верховної ради по закордонних справах Леонід Кожара. Всього, за його словами, планується закрити п"ять посольств - переважно на Африканському континенті.

У їх числі він зміг назвати тільки представництво в Ефіопії і додав, що повернення на батьківщину загрожує дипломатам, що працюють в державах тропічної Західної Африки. До таких можна віднести Габон, Гвінею, Анголу, де працюють українські дипмісії. Скорочувати свої представництва за кордоном Україну змушує брак коштів на зовнішньополітичну діяльність.

У посольствах, які потрапили в чорний список, про ініціативу Києва поки не знають. "Ми тільки цього року відкрилися, тому закривати представництво було б дещо дивно", - висловив свою думку анонімний представник українського посольства в Чорногорії.

У свою чергу Кожара відзначив, що Чорногорія, на відміну від України, не має свого представництва в нашій країні. "Хіба обов"язково мати посольство в кожній державі? Для цього створюються регіональні посольства, припусти, з Белграда можна займатися і Подгоріцею і Скоп"є", - заявив депутат. На його думку, такий підхід виправданий економією.

На Африканському континенті, як і в Чорногорії, здивовані можливим скороченням. "За п"ять років роботи посольства України в Анголі між державами дійсно не було підписано серйозних договорів. Але тут для нас можуть бути великі перспективи", - заявив тимчасово повірений у справах України в республіці Ангола Володимир Боголюбов.

Він додав, що ця країна дуже багата алмазами і нафтою, крім того, Україна має шанси взяти участь в будівництві тут різних об"єктів.

Дипломат також дуже здивувався можливості закриття посольства в Ефіопії. "Аддіс-Абеба - це штаб-квартира всього африканського союзу, і якщо в Ефіопії закрити посольство України, це буде удар по іміджу нашої країни", - впевнений Боголюбов.

Варто нагадати, що про намір скоротити дипломатичні місії вперше заговорили минулої зими. У грудні 2008 року ряд ЗМІ опублікували інформацію про плани українського МЗС закрити два посольства в Африці та одне в Латинській Америці.

Дело

Зараз ви читаєте новину «П"ять українських посольств закриють через брак коштів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути