Ексклюзиви
середа, 16 січня 2008 13:48

Путіна звинуватили в зв"язках з "Аль-Каїдою"

Путіна звинуватили в зв"язках з "Аль-Каїдою"
Перекладач і редактор книги Олександра Литвиненка звинуватив президента Росії Володимира Путіна в зв"язках з "Аль-Каїдою" і підтримкою мусульманського тероризму, посилаючись на дані загиблого дисидента. Павло Строїлов зробив свої скандальні заяви на сторінках інтернет-журналу Front Page. У інтерв"ю він активно цитує збірку статей Литвиненко "Твердження", видану в Лондоні в листопаді 2007 року.

За словами Строїлова, за життя Литвиненко встиг зробити ряд важливих заяв, а його загибель сама по собі доводить, що звинувачення в адресу російських властей заслуговують пильної уваги. Так, перекладач повідомив, що друга людина в "Аль-Каїді" аз-Завахирі і прем"єр-міністр Італії Проді - агенти ФСБ. Крім того, російські спецслужби причетні до захоплення мюзиклу "Норд-ост" і до вбивства самого Литвиненка, який загинув в листопаді 2006 року в Лондоні від отруєння радіоактивною речовиною, запевняє він.

Перекладач нагадав, що в своїх статтях і інтерв"ю Литвиненко заявляв: як мінімум двоє високопоставлених членів "Аль-Каїди" - таємні агенти ФСБ. Один з них - Айман аз-Завахирі - друга людина в організації і права рука Усами бен Ладена.

Аз-Завахирі багато років числиться в списку самих розшукуваних терористів. У 1997 році він, за словами Строїлова, знаходився в Росії, де пройшов підготовку на секретній базі ФСБ в Дагестані, після чого відправився до Афганістану і вступив в "Аль-Каїду". Литвиненко нібито дізнався про це від офіцерів ФСБ, що займалися роботою із Завахирі.

Таким чином, затверджує Строїлов, російські спецслужби підтримують міжнародний тероризм, і Москва, що веде подвійну гру, ніяк не може виступати союзником західних країн в "війні з терророрм". Як указував Литвиненко, для перемоги над ісламістами досить "розпустити російські спецслужби". Проте навіть друг покійного визнав, що той дещо перебільшував.

Проте, Строїлов вважає, що у разі скидання "режиму КДБ" в Росії вдасться отримати украй цінну інформацію про терористичну мережу "Аль-Каїду". Крім того, якщо вдасться довести зв"язки керівництва організації з Москвою, це підірве довіру до екстремістів в мусульманському світі, вказує Строїлов.

На питання журналіста про те, навіщо Москві підтримувати людей, які завдають ударів по Росії, перекладач відповів, що спецслужби свідомо допускають теракти і навіть проводять їх, щоб виправдати власні дії. Так, він безкомпромісно заявив про причетність ФСБ до вибуху житлових будинків в 1999 році (про це ж говорив Литвиненко в книзі "ФСБ підриває Росію"). Спочатку спецслужби створюють видимість небезпеки, щоб потім виступити "в захист" населення, вважає дисидент.

Аналогічна ситуація, за словами Строїлова, спостерігається і на світовій арені. Москва свідомо дестабілізує ситуацію на Близькому Сході і в світі. Одна з цілей Кремля - напружити ціни на нафту. Крім того, Путін намагається відвернути увагу від вбивств і інших зловживань в Росії, а також продемонструвати, що перед лицем світового тероризму необхідно погодитися на поступки російській стороні, затверджує дисидент, повідомляє newsru.com.

Зараз ви читаєте новину «Путіна звинуватили в зв"язках з "Аль-Каїдою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути