неділя, 14 грудня 2014 20:16

Путін "в пошуках імперії", другий після Пентагону, "трамвай Луческу": дещо з нефутбольного життя Бухареста
34

У футбольного вболівальника Бухарест в середині тижня асоціювався виключно з командою "Стяуа", в гості до якої з'їздило - і дуже вдало - київське "Динамо". Однак, як виявилося, не єдиним футболом славиться румунська столиця.

Перше відчуття, коли в'їжджаєш у місто, таке, ніби рідні краї і не залишав. Причина в тому, що архітектура міста - переважно будівлі, побудовані в соціалістичному стилі: житлові висотки, відомчі установи. Старі пошарпані житлові будинки радянської епохи в поєднанні з доглянутими будовами "похилого" віку - звичайна картина для румунської столиці.

 

Плюс у місті чимало пам'ятників. Приміром, румунським збройним силам, який стоїть перед входом у будівлю військової академії.

 

А от у такій будівлі знаходиться Будинок офіцерів.

 

Але є й чимало пам'яток звичайним громадянам, які залишили свій слід у історії, як країни, так і міста. Приміром, Ніколае Паулеску, який вважається винахідником інсуліну.

Не можна не відзначити й "мультиплікаційний" пам'ятник Ною, винахіднику легендарного ковчега.

 

Без сумніву, шедевром архітектури румунської столиці є Центральна Бібліотека імені короля Кароля 1 з пам'ятником самому монарху на площі перед входом у будівлю.

 

Втім, нарікати на дефіцит красивий будівель, особливо в центральній частині Бухареста, городянам навряд чи варто.

 
 
 

Та й взагалі, впадає в очі добре розвинена в місті мережа торгівлі книгами, з найрізноманітнішою тематикою. Приміром, на одній з вітрин довелося побачити навіть таке. Приблизно перекладається як "Володимир Путін. У пошуках нової імперії".

 

Особливе місце в історії Румунії займає революція 22-25 грудня 1989 року, яка завершилася поваленням комуністичного режиму і стратою глави держави Ніколае Чаушеску. Про трагічні події нагадує монумент жертвам революції, який знаходиться на однойменній площі. Включає в себе поіменний список всіх загиблих в ті криваві дні - 1104 людини.

 
 
 
 
 

Ну а що стосується монументальності, то тут окремо стоїть будівля румунського парламенту. За величиною вона займає друге місце в світі після Пентагону. Її будівництво почалося в 1984 році, за п'ять років до революції. Однак, на момент страти Ніколае Чаушеску готовність становила всього 50%, добудовувався протягом ще 5 років після подій 1989 року. Ще одна важлива особливість будівлі крім масштабності - вона повністю "нафарширована" матеріалами місцевого виробництва, включаючи знаменитий румунський кришталь. До речі, виробництво останнього за вказівкою Євросоюзу припинено.

 

Перебуваючи в Бухаресті, не можна не побувати в старій частині міста із затишними вузькими вуличками, що нагадують аналогічні в тих самих Чернівцях. Власне, тому обидва міста називають "маленький Париж".

 
 
 
 
 

Якщо ж говорити про транспортну мережу міста, то в наявності, що називається, повний комплект - тролейбуси, автобуси, метро, трамваї. Якщо про останній, то поєднання понять "трамвай" і "Бухарест" в українського вболівальника асоціюється виключно з інцидентом, який стався в румунській столиці в січні 2012 року. Тоді, нагадаємо, наставник "Шахтаря" Мірча Луческу не роз'їхався з одним з бухарестських "царів доріг". Деякі учасники делегації по ходу екскурсії жартома намагалися запитати гіда, "де тут Луческу зустрівся з трамваєм"? Хоча тренеру тоді явно було не до жартів: з машини його діставали за допомогою спецтехніки.

Ну а гордістю вітчизняного автопрому, безперечно є "Дачія Логан". Саме машини цієї моделі переважно використовуються в міському таксі.

 

Разом з тим, одна з головних незручностей міста - дуже вузькі вулиці, через що в годину пік утворюються відчутні пробки. Пристойний шматок часу довелося витратити нашій делегації, щоб дістатися від готелю до стадіону "Національний".

Втім, на самому стадіоні довго не покидає відчуття, що знаходишся у нас на "Олімпійському" або на "Арені Львів": колірна гамма бухарестського стадіону практично нічим не відрізняється від тієї, що в Києві чи у Львові. Сама арена була побудована до фіналу Ліги Європи 2012 року, в якому мадридський "Атлетіко" розгромив "Атлетік" з Більбао з рахунком 3:0. А головною родзинкою стадіону, безумовно, є дах-парасолька. При необхідності він розкривається всього за 15 хвилин.

 
Зараз ви читаєте новину «Путін "в пошуках імперії", другий після Пентагону, "трамвай Луческу": дещо з нефутбольного життя Бухареста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути