пʼятниця, 17 лютого 2023 13:48

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін у розпачі: шпигунська мережа РФ зазнала краху

Путін у розпачі: шпигунська мережа РФ зазнала краху
Мережа російських шпигунів зазнала краху. Фото: eastnews.ua

Президент Російської Федерації Володимир Путін зіткнувся з новою проблемою. Російського диктатора спіткали наслідки кампанії західних спецслужб проти шпигунської мережі РФ.

Захід завдав "точних ударів" по російських агентах, пише The Washington Post. Кінцевою точкою став арешт у січні російського шпигуна Артура Еллера.

"Доки західні уряди нарощували поставки зброї в Україну і запроваджували економічні санкції проти Москви, американські та європейські служби безпеки проводили паралельну, але менш помітну кампанію зі руйнування російських шпигунських мереж", – повідомило видання.

Після випадку в Німеччині подібні трапилися у Нідерландах, Норвегії, Швеції, Австрії, Польщі та Словенії.

"Ці кроки є точними ударами по російських агентах, які все ще лишаються у Європі після масової висилки понад 400 підозрюваних співробітників російської розвідки з посольств Москви по всьому континенту минулого року", – йдеться у повідомленні.

Водночас американські та європейські посадовці з питань безпеки вказують, що у Росії і досі зберігається значний потенціал. Водночас шпигунські агенства РФ постраждали більше, ніж будь-коли з часів закінчення холодної війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий наступ: РФ зосередила на кордоні з Сумщиною 10 тис. військових

У Росії значно знизилася здатність здійснювати операції впливу в Європі. Йдеться, зокрема, про підтримку контакту з інформаторами або ж надання Кремлю інформації з ключових питань.

"Це може поповнити список наслідків, які не зміг передбачити президент Росії (колишній офіцер КДБ у Східній Німеччині), віддаючи наказ про вторгнення в Україну. Наразі усі спроби промацати вразливі місця в координації роботи служб безпеки на континенті є безуспішними", – зазначають журналісти видання.

Світ для російських служб зараз зовсім інший. Завдяки кібершпигунству РФ намагаються компенсувати свої втрати. Зокрема скористатися перетином кордонів і потоками біженців для засилання нових шпигунів і поповнення своїх виснажених лав, кажуть чиновники. Водночас новоприбулі не матимуть захисту і переваг роботи в російських посольствах.

В аеропорту Мюнхена 22 січня затримали російського шпигуна. Ним виявився громадянин Німеччини, підозрюваний державній зраді. Він змовився зі співробітником розвідувальної служби для передачі даних Росії.

У країнах Європи продовжує активно діяти шпигунська мережа Російської Федерації. Одна з основних цілей росіян – вплинути на окремих авторитетних людей в європейських країнах, а також на громадську думку.

Тому росіяни багато вкладають у роботу зі ЗМІ. Це і їхні відкриті пропагандистські рупори такі як Russia Today, так і інші прихованіші способи впливу. Існують випадки, коли завербовані росіянами журналісти іноземних ЗМІ йдуть на роботу з єдиним завданням – поговорити зі своїми колегами та схилити їхні думки на користь Росії.

Останнім часом російська шпигунська мережа зосередилася на нейтралізації шляхів постачання західної зброї, яку надають Україні партнери.

Зараз ви читаєте новину «Путін у розпачі: шпигунська мережа РФ зазнала краху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути