Ексклюзиви
середа, 14 червня 2006 12:27

Путін повідомив, що не знає про прохання Грузії видати Аслана Абашидзе

Володимир Путін повідомив, що не знає про прохання Грузії видати Аслана Абашидзе, але раніше Тбілісі давав гарантії недоторканності колишньому лідерові Аджарії.

- Що стосується Абашидзе, я не знав, що його оголосили в розшук. Це дивно для мене, - сказав президент Росії журналістам за підсумками переговорів з президентом Грузії Михайлом Саакашвілі.

Путін нагадав, що під час подій в Аджарії грузинська сторона звернулася з проханням не перешкоджати в"їзду Абашидзе до Росії.

- У мене були побоювання, що грузинські партнери вимагатимуть його видачі, а Росія не видаватиме, і ми опинимося в помилковому положенні. І нам було сказано, що не турбуйтеся, ніхто видачі не вимагатиме, - сказав Путін.

У 2004 році виникла гостра криза у відносинах Аджарської автономії з новою центральною владою Грузії.

Лідер Аджарії, який намагався максимально зменшити вплив тбіліського керівництва на території автономії, подав у відставку 6 травня 2004 року після того, як численні натовпи супротивників його політики вийшли на вулиці Батумі.

Абашидзе, щоб уникнути кровопролиття, вирішив покинути Аджарію і вилетів до Москви. Загострення відносин Тбілісі з Аджарською автономією Грузії вирішилося мирним шляхом.

Переконувати Абашидзе добровільно піти у відставку прилетів з Москви секретар Ради безпеки РФ Ігор Іванов, на літаку якого аджарський лідер і прибув в російську столицю.

Відразу після відставки Абашидзе президент Грузії Михайло Саакашвілі підтвердив видані йому гарантії недоторканності.

- Я дав Абашидзе гарантії недоторканності. Я обіцяв, що Грузія ніколи не попросить у Росії його видачі. Ми вважаємо, що безкровний відхід Абашидзе з посади коштує того, щоб відмовитися від його переслідування, - сказав Саакашвілі журналістам в Батумі.

Через два місяці після відставки Абашидзе генпрокурор Грузії Зураб Адєїшвілі повідомив журналістів в Тбілісі, що проти колишнього лідера Аджарської автономії буде розпочато кримінальну справу.

- Все це робиться всупереч тим гарантіям безпеки і не переслідування, які були дані на найвищому рівні... Тепер чиновники різного калібру стверджують, що ці гарантії вже не мають сили, - відзначили в МЗС РФ.

- Залишаючи на совісті окремих представників Тбілісі вольне поводження з даними на вищому рівні обіцянкам, не можна не задатися питанням, чого ж коштують завірення грузинських політиків і що ще від них слід чекати, - мовилося в коментарі департаменту інформації і суспільних зв"язків російського МЗС.

Тоді ж президент Грузії Михайло Саакашвілі заявив, що керівництво Грузії не давало Абашидзе гарантій недоторканності на все життя.

 - Ми дали Абашидзе гарантії недоторканності, і він покинув територію Грузії. Але коли вибухають діти на мінах, закладених за наказом Абашидзе, коли мають місце інші тяжкі наслідки його режиму, ні про яку гарантію мови бути не може, - заявив Саакашвілі, пише РИА "Новости".


Зараз ви читаєте новину «Путін повідомив, що не знає про прохання Грузії видати Аслана Абашидзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути