субота, 10 січня 2009 19:38

Путін назвав умови відновлення постачань газу на Україну

Путін назвав умови відновлення постачань газу на Україну
Росія відновить експорт газу через українську територію відразу після того, як запрацює механізм з контролю його транзиту. Про це заявив прем"єр-міністр Росії Володимир Путін на спільній прес-конференції зі своїм чеським колегою Міреком Тополанеком, повідомляє РИА Новости. Він додав, що у разі повторної крадіжки Україною транзитного газу Росія скоротить постачання.

За словами Путіна, в моніторингову комісію, яка займеться відстежуванням газового транзиту, увійдуть представники "Газпрому", "Нафтогазу України", міністерств енергетики обох країн, Єврокомісії, а також експерти.

Крім того, голова російського уряду вказав, що європейські країни повинні скористатися правом подати до суду на Україну за зрив транзиту, створивши для таких питань спеціальний орган. "Дивно, що це досі не зроблено", - відзначив він.

Тополанек і Путін також заявили, що не бачать перешкод для підписання Україною протоколу з контролю за транзитом газу. Відразу після прес-конференції Мірек Тополанек відбув до Києва для переговорів з українською стороною.

Тим часом, Володимир Путін заявив, що шляхи російського транзиту газу до Європи в світлі конфлікту з Україною необхідно диверсифікувати. Зокрема, він закликав головуючу в ЄС Чехію сприяти планам будівництва газопроводу "Південний потік" по дну Чорного моря. Він також констатував необхідність створення додаткових потужностей з виробництва та транспортування зрідженого газу.

Протокол про створення контрольних механізмів за транзитом газу через Україну був підписаний декількома годинами раніше в Москві представниками Росії та ЄС. 7 січня постачання газу з Росії до Західної Європи через Україну припинилися, оскільки "Газпром" звинуватив українську сторону в крадіжці палива.

Зараз ви читаєте новину «Путін назвав умови відновлення постачань газу на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути