Ексклюзиви
пʼятниця, 04 квітня 2008 11:16

Путін на саміті Росія-НАТО дасть оцінку рішенню по Україні і Грузії

Путін на саміті Росія-НАТО дасть оцінку рішенню по Україні і Грузії
Президент РФ Володимир Путін на засіданні Ради Росія-НАТО, яке почнеться через декілька годин, дасть принципові оцінки у зв"язку з вирішенням північноатлантичного альянсу по Україні і Грузії, заявив журналістам директор департаменту загальноєвропейської співпраці МЗС РФ Сергій Рябков.

Саміт НАТО в четвер вирішив відкласти до грудня приєднання України і Грузії до Плану дій з членства в Північноатлантичному альянсі. Як заявив напередодні на прес-конференції генсек альянсу Яап де Хооп Схеффер, лідери країн НАТО підтримують приєднання Києва і Тбілісі до плану, але рішення з цього питання в грудні належить прийняти міністрам оборони держав альянсу.

"У сфері вчорашнього засідання північноатлантичної ради на вищому рівні питання розширення набувають особливого ключового значення. Я не сумніваюся, що президент Росії Володимир Путін дасть найпринциповіші оцінки вчорашніх подій", - сказав Рябков, відзначивши, що "контекст зустрічі відучора змінився".

У МЗС вважають, що вирішення про прийом України і Грузії в НАТО стане найбільшою стратегічною помилкою, яка матиме наслідки для загальноєвропейської безпеки.

"Нам довго і наполегливо говорили про те, що прийом нових членів до альянсу - це питання, перш за все, демократичного вибору тих держав, про які йде мова. Зараз ми фактично маємо текст, в якому зафіксовано, що ці дві країни стануть членами НАТО, не запитавши населення", - відзначив директор департаменту МЗС.

За його словами, у відносинах Росії і НАТО накопичилися цілий ряд труднощів. "Є цінні заділи, досвід взаємодії, але все більше і більше починають бути розбіжностей. Це реальність, з якою ми рахуватимемося", - заявив представник МЗС.

На його думку, ці розбіжності обумовлені декількома чинниками. Перш за все, деякі країни при вирішенні питань забезпечення безпеки втратили культуру в дотриманні інтересів інших країн. Дипломат відзначив, що Росія добивається дотримання своїх інтересів, оскільки сама прагне враховувати інтереси своїх партнерів.

Проте низка країн порушує міжнародне законодавство, це відноситься і до визнання незалежності Косово, який в односторонньому порядку відокремився від Сербії в лютому цього року, відзначив представник МЗС, повідомляє РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «Путін на саміті Росія-НАТО дасть оцінку рішенню по Україні і Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути