субота, 12 січня 2013 00:16

"Нехай скаже, хто йому дав мільйон" - донецькі азербайджанці вимагають знайти замовника вбивства Ігбала Махмудова
8

Фото: Тетяна Заровна

11 січня Гірницький райсуд міста Макіївка пікетували представники організації "Конгрес азербайджанців Донецької області" і члени сім'ї покійного Ігбала Махмудова. Близько трьох десятків людей прийшли до будівлі суду і вимагають притягнути до відповідальності замовника злочину. 35-літнього бізнесмена Ігбала Махмудова розстріляли вранці 9 травня минулого року у кафе "Каспій" в Макіївці. У кафе Ігбал Махмудов приїхав на благодійний обід, який він організував для ветеранів.

Слідству вдалося встановити організатора і трьох виконавців цього вбивства. Всі вони постануть перед судом. Ахмедов Захід - організатор. Агаларов Джавід - людина, яка 5 разів вистрилила у спину жертви (спеціально прилетів з Азербайджану за кілька місяців до вбивства, раніше судимий). І двоє громадян України: Денис Денисенко - прикривав вбивць, Денис Грицай - керував мотоциклом, на якому Агаларов прибув до місця вбивства.

Як випливає з матеріалів кримінальної справи, четверо обвинувачених скоїли злочин через те, що їм не подобалася активна громадянська і політична позиція Ігбала Махмудова. Махмудов підтримував Гейдара Алієва і його сина, який керує країною нині. У Донецьку Махмудов створив і очолив "Конгрес азербайджанців". Він користувався повагою серед українців азербайджанського походження і згуртував навколо себе значну частину діаспори. Крім того Ігбал Махмудов був радником посол Азербайджану в Україні.

"Громадська діяльність - основний мотив злочину, такої кваліфікуючої ознаки як скоєння вбивства за замовленням звинувачення не пред'явлено" - повідомила Gazeta.ua представник прокуратури Юлія Куриленко.

Однак, близькі покійного переконані, що вбивство було замовленим і головний організатор ще на волі. Учасники акції вимагали, щоб замовник був встановлений і поніс покарання.

"Брат міг перешкодити якомусь угрупованню, яке хотіло тут рекетувати, встановлювати свої порядки. Кому конкретно не знаю, але точно знаю, що мого брата замовили. Тому що той, кого називають організатором - Захід - він мені добре знайомий. Він ніхто. Він не посмів би. Цей Захід брата називав великою людиною, він не мав з братом конфлікту. Він отримав гроші за вбивство і він виконав. Нехай Захід скаже, хто йому гроші заплатив за брата, і тоді я, і моя родина, ми не будемо до нього мати претензій. Нехай скаже, хто йому заплатив мільйон за мого брата!" - з обуренням заявив брат загиблого Ільгар Махмудов.

Ігбал Махумудов був громадянином України, він прожив у Донецькій області близько 18 років, закінчив Донецький національний університет, отримав другу вищу освіту в Києві. Майстер спорту з кікбоксингу, він спонсорував спортивні змагання. Кажуть, мав заздрісників з числа менш успішних азербайджанців. При цьому Ігбал Махмудов дружив з представниками влади і високопоставленими правоохоронцями. Він не отримував погрози, тому вбивство стало несподіванкою.

"Для брата відкривалися всі двері, і він допомагав всім - і дитбудинкам, і старим. Він прапор Азербайджану високо підняв, показував що азербайджанці це не просто торгаші, а культурні люди. І вбили його не як чоловіки, а як боягузи" - говорить брат загиблого Азер.

Заплановане на 11 січня початок судового процесу зірвалося. Розгляд відклали через раптову хворобу головного обвинуваченого.

"О 10 ранку він був ще здоровий, я дізнавалася, а за півгодини до засідання з'явилася довідка від конвою: захворів, - стверджує Таїсія Махмудова, дружина Азері Махмудова. - Ми впевнені, що навмисно затягується процес. Сподіваються, що людей буде приходити все менше і резонанс згасне. Ми знаємо, що замовники пообіцяли вбивцям легке покарання, якщо вони будуть мовчати".

"Як Захід може бути організатор, якщо він бідний. За які гроші куплено зброю, мотоцикл? Захід не міг прогодувати свою сім'ю, до вбивства працював на ринку, потім втратив роботу. А зараз у нього в слідчому ізоляторі звідкись 4 мобільних телефони і повний холодильник. Він щодня дзвонить в Азербайджан - я собі цього не можу дозволити! У трьох підсудних адвокати з однієї контори Талдыкина. Хто їм це забезпечує?" - обурюється Азер Махмудов.

Адвокат потерпілих каже, що до нього звертаються з завуальованими погрозами.

"Мені наполегливо рекомендували не брати участь у цій справі. Нібито є багато впливових людей, які зацікавлені, щоб не були встановлені замовники. Я впевнений, що на лаві підсудних не всі. За ними стоять конкретні особи, які повинні бути встановлені" - говорить адвокат Олексій Коваленко.

Кримінальну справу включає 26 томів. Обвинувачення пред'явлене за статтями умисне вбивство при обтяжуючих обставинах і незаконне володіння зброєю, за що підсудним загрожує покарання аж до найвищої міри.

Загиблий Ігбал Махмудов володів заводом з виробництва ковбасних виробів, кількома ресторанами і торговими точками. Він був неодружений, але у нього залишилися в Донецьку мама, двоє братів і сестра, ще троє братів Ігбала Махмудова живуть в Азербайджані.

Зараз ви читаєте новину «"Нехай скаже, хто йому дав мільйон" - донецькі азербайджанці вимагають знайти замовника вбивства Ігбала Махмудова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути