Ексклюзиви
вівторок, 02 листопада 2010 08:05

Психологи з'ясували, як Сандей Аделаджа маніпулював свідомістю прихожан

Психологи з'ясували, як Сандей Аделаджа маніпулював свідомістю прихожан

Київський науково-дослідний інститут судово-медичних експертиз при Міністерстві юстиції України провів експертизу аудіо- та відеокасет із записами виступів пастора церкви "Посольство Боже", громадянина Нігерії Сандея Аделаджі.

Головний висновок — під час богослужінь та проповідей Аделаджа Сунканмі Сандей прямо застосовував комплекс методів психологічного впливу. Виконувалось "постійне відтворення, провокування напруженого стану когнітивного дисонансу — суперечливості почуттів та думок; лінгвістичне моделювання очікуваного бажаного майбутнього; прийоми гіпнотичних технік, що здатні викликати в людини стан трансу; маніпулював свідомістю людей, контролював їхні емоції.

Аделаджа використовував прийоми прихованого впливу на слухачів, впливав на них психологічно. Ці методи є методами прихованого впливу на свідомість та поведінку прихожан. Кваліфікуються як психологічна інтервенція в особистий простір людини, її підсвідомість. Внаслідок застосування вказаного комплексу методів у людини відбувається послаблення самостійності в прийнятті рішення, формується неконкретне, неточне уявлення, посилюється істотно притаманна людині потреба підкорятися авторитету, зростає психологічна залежність від нього, що стає психологічною підставою актуалізації дій, виконання яких лише зовні має ефект добровільності власного волевиявлення. Тобто, за допомогою вказаного комплексу методів можливо вплинути на людину до ступеня порушення в неї у повній мірі розуміти рішення, яке вона приймає, та реалізувати свої дії", ідеться у висновках експертів.

Адвокат Іван Боднарук представлятиме потерпілих у суді. Прокоментував для gazeta.ua:

"Простіше кажучи, Сандей розказував людям байки. Починав говорити про бога, а далі продовжував лекції. Говорив про духовні підвалини сім'ї, біблійні принципи, а закінчував настановами про ведення бізнесу маркетинг та страхування. Багато говорив про швидкий та легкий шлях фінансового процвітання. Це було однією із провідних тем Сандея Аделаджі в 2006-2007 роках. Людей запевняли, що за рік вони можуть стати мільйонерами. Тепер ці люди стали "борговими мільйонерами": сотні людей винні банкам більш як по мільйону гривень. За борги їм загрожує конфіскація житла та майна. Залишок боргу доведеться сплачувати і їм, і їхнім дітям", - сказав Іван Боднарук.

Пастор церкви "Посольство Боже" Сандея Аделаджу вважають організатором фінансової піраміди King's Capital. За попередніми висновками, потерпілі - переважно прихожани Аделаджі втратили близько 80 млн грн. Сандеєві Аделаджі та керівникам King's Capital загрожує 12-річне ув'язнення з конфіскацією майна.

gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Психологи з'ясували, як Сандей Аделаджа маніпулював свідомістю прихожан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути