четвер, 22 листопада 2007 19:15

Проспект Перемоги хочуть прокласти через приватний сектор

  проект наданий майстернею архітектора Травки
проект наданий майстернею архітектора Травки

14 листопада до мешканців трьох приватних будинків на вул. Олександра Молодшого, 31, 33 та Тельмана, 18 у Чернігові прийшли представники комунального підприємства "Чернігівбудінвест" та київської фірми-забудовника "Олвіта-Буд". Повідомили, що хати підуть під знос, їхні ділянки хочуть викупити.

Забудовники планують розширити просп. Перемоги, збільшити і продовжити його вглиб приватного сектору. На розі з Олександра Молодшого поставити кутовий висотний будинок. Центральна башта складатиметься з 18 поверхів. Від неї розходитимуться десятиповерхові "крила".

— На нижніх поверхах розмістяться торгові та офісні приміщення, нагорі будуть квартири, — розповідає авторка проекту архітектор Тамара Юдіна з майстерні архітектора Травки.

У першій черзі будівлі буде 184 квартири. 1 кв. м коштуватиме $900–950.

— Будівництво першої черги будинків заплановано на березень 2008-го. Завершиться воно десь за 2 роки, — додає директор "Чернігівбудінвесту" Володимир Рябуха.

Із мешканцями будинків почали переговори ще влітку. Найскладніше — визначити ціну.

— Сотка землі в районі коштує 4–5 тисяч доларів, — каже директор агентства нерухомості "МКТ" Олександр Панасюк. — Багато залежатиме від конкретного місця — мальовничості, сусідства комунікацій. Ціна може злетіти до $7 тис. і більше.

— За наші чотири кімнати та 6 соток пропонували дві квартири — одно- і двокімнатну, — пояснює 23-річний Сергій Кульков із будинку N18 на вул. Тельмана. — Я виріс у цьому районі, їхати звідси не хочу. Тут тихо. До центру 5 хвилин тролейбусами, які йдуть щохвилини. Як виселятимуть, то виїду останній. Тут іще з шістдесятих років приходять люди й говорять: "Завтра вас знесуть, збирайте речі". Так що всі до цього звикли.

Ціна може злетіти до 7 тисяч доларів за сотку і більше

Є такі, що згодні на переїзд.

— Звичайно, у приватному будинку краще, ніж у квартирі, — розмірковує 37-річна Ганна Іващенко з будинку N33 на вул. Олександра Молодшого. — Але я з чоловіком у розводі, то може б і розміняли своїх 53 квадратних метри та 3 сотки землі на дві квартири. Для мене з двома дітьми і чоловіка.

У приватному секторі біля Олександра Молодшого закінчується одна з найбільших магістралей Чернігова — просп. Перемоги. За планами 70-х років він мав прорізати одноповерхову забудову й вийти до вул. Рокосовського — найбільшого спального масиву міста.

Мешканців аварійного кутового будинку на розі Перемоги та Олександра Молодшого в 90-х таки виселили. У нього часто влітали машини, що їхали проспектом. На цьому справа зупинилася.

— Мені запропонували написати заяву в міську раду, що я не проти будівництва. У ній говориться, що компенсацію за своє житло я отримаю згідно з законодавством. Але коли я її отримаю, скільки і в якій формі — не сказали. Тож заяви я не підписала, — говорить сусідка Іващенко 72-річна Євгенія Гац. — Сусіди казали, що земля наша зараз коштує 7–7,5 тисячі доларів за сотку.

— Якщо люди будуть категорично проти переселення, цей проект може й не реалізуватися, — зауважує заступник начальника управління архітектури Чернігівської міськради Петро Гребінь, 46 років. — Із мешканцями старих будинків забудовники можуть тільки домовлятися. Або про компенсацію грошима, або про виділення квартир, або про будівництво приватного будинку в іншому місці.

Улітку в місті розширювали вул. Седнівської, на якій постійно утворювалися затори. Але власник одного приватного будинку, що йшов під знос, довго торгувався. Через це не могли добудувати секцію дев"ятиповерхівки й розширити дорогу. Комунікації довелося прокладати в обхід. Коли їх провели, господар таки переїхав.

Другий крупний проект реконструкції в Чернігові — продовження вул. Любецької до просп. Перемоги.

— Там також треба зносити багато будівель, — говорить директор "Чернігівінвесту" Володимир Рябуха. — У тому числі й автостанцію. Ще й складний рельєф — залишки колишнього глиняного кар"єру. На його схилах    будувати значно дорожче. На всю ділянку одного інвестора ми не знайшли. Тому підшукуємо охочих будувати там окремі об"єкти.

Зараз ви читаєте новину «Проспект Перемоги хочуть прокласти через приватний сектор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути