Ексклюзиви
субота, 19 січня 2013 05:14

Прокуратура МСК розслідує ситуацію в Малі

Прокуратура МСК розслідує ситуацію в Малі
ФОТО: uk.wikipedia.org

Прокуратура Міжнародного кримінального суду приступила до розслідування подій в Малі, що почалися в країні в січні 2012 року

За словами прокурора МКС Фату Бенсуди, рішення про початок офіційного розслідування прийнято за результатами попереднього розслідування ситуації, яку Суд вів з липня минулого року, повідомляє Центр новин ООН.

"З початку збройного конфлікту в січні 2012 року жителі півночі Малі переживають найглибші потрясіння. На різних стадіях конфлікту різні збройні групи здійснювали акти насильства, завдаючи людям страждання і викликаючи спустошення. Я вважала, що деякі з цих актів по мірі жорстокості і масштабами руйнувань можуть бути кваліфіковані як військові злочини, у відповідності з Римським статутом", - заявила вона.

На думку прокурора МКС, існують розумні підстави вважати, що в Малі були здійснені такі злочини, як вбивства, нанесення каліцтв, жорстоке поводження, тортури, навмисні атаки на захищені об'єкти, розбій і зґвалтування. Фату Бенсуда запевнила, що прокуратура МКС гарантує повне і неупереджене розслідування.

В даний час на прохання уряду в Малі введені французькі війська. Одночасно регіональне Економічне співтовариство країн Західної Африки активно готується до розгортання в Малі контингенту з 3300 солдатів. У грудні минулого року цей крок отримав схвалення Ради безпеки ООН.

Франція почала військову інтервенцію в Малі в минулу п'ятницю, щоб зупинити просування ісламістів до Бамако. Французька військова авіація вже кілька днів завдає ударів по позиціях бойовиків. Є інформація, що французькі бомбардування звернули частина бойовиків у втечу.

Однак, на думку військових експертів, французькому спецназу в Диабалі доведеться несолодко. "Джихадисти розділилися. Вони не переміщуються великими групами. Вони вийшли на вулиці по чотири, п'ять, шість людей. Вони самі живуть в густонаселених районах міста", - розповів один з очевидців, Ібрагім Комнотого.

Для успіху військової операції в Малі французам необхідно контролювати і Конну, і Диабали. Конна була відбита в ісламістів урядовими військами кілька днів тому. Як заявив адмірал Гійо, Франція зробить все можливе, щоб в ході військових дій не постраждали мирні жителі.

Зараз ви читаєте новину «Прокуратура МСК розслідує ситуацію в Малі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути