Ексклюзиви
вівторок, 29 січня 2008 09:23

Проект санкцій проти Ірану представлений РБ ООН

Проект санкцій проти Ірану представлений РБ ООН
"Шістка" (Росія, США, Китай, Великобританія, Франція і Німеччина) в понеділок на неформальній зустрічі представила всім членам Ради Безпеки ООН проект нових санкцій проти Ірану, повідомили дипломати. "Посли "шістки" на неформальних консультаціях у місії Великої Британії змогли представити десяти непостійним членам РБ ООН елементи проекту резолюції, узгоджені в Берліні на рівні міністрів", – сказав західний дипломат.

За його словами, розстановка сил у РБ ООН щодо пропонованих санкцій поки неясна, і дата початку офіційних консультацій поки не призначена.

У п"ятницю проект нових санкцій проти Тегерана був поширений серед членів Радбезу його авторами – "європейською трійкою" (Німеччина, Франція і Велика Британія).

Документ передбачає поступове посилення тиску на Тегеран, що не підкоряється двом попереднім резолюціям, вважають його автори.

Новий документ припускає розширення списку санкцій на два іранські банки і дві транспортні компанії, а також містить заклик до держав проявляти пильність при укладенні контрактів і наданні кредитів Тегерану.

"Євротрійка" закликає накласти повну заборону на в"їзд або транзит через територію осіб, які раніше були включені в додаток до резолюцій або можуть бути внесені до цього списку. Раніше цей обмежувальний захід мав рекомендаційний, а не обов"язковий характер і поширювався на вісьмох керівників іранських ядерних програм і сімох високопоставлених представників "Корпусу вартових ісламської революції".

Утім, у новому документі зберігаються колишні застороги, що передбачають скасування цих обмежувальних заходів з гуманітарних або релігійних міркувань.

Проект закликає держави встановити на своїх територіях фінансовий моніторинг за діяльністю фінансових установ, пов"язаних з іранськими банками, щоб не допустити можливості фінансування військових ядерних програм. У цьому контексті конкретно називаються банки Меллі і Садерат. Раніше в списку санкцій фігурував лише банк Сепах.

"Євротрійка" також закликає здійснювати інспекцію вантажів до Ірану та з Ірану, що доставляються компаніями Iran Air Cargo і Islamic Republica of Iran Shipping Line.

Одночасно в проекті документа наголошується підтримка співпраці Тегерана з МАГАТЕ і від імені "шістки" (Росія, США, Китай і "євротрійка") висловлена готовність підсилити дипломатичний трек для досягнення всеосяжного довгострокового рішення "іранського ядерного досьє", повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Проект санкцій проти Ірану представлений РБ ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути