четвер, 14 жовтня 2010 14:40

Продати "Укртелеком" в 10 разів дорожче заважають незавершені реформи - думка

Продати "Укртелеком" в 10 разів дорожче заважають незавершені реформи - думка

При дуже високій конкуренції сума продажу телекомунікаційної компанії "Укртелеком" могла б зрости у декілька разів - до 10-ти.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив аналітик консалтингового агентства "DaVinci AG" Андрій Колпаков.

"Все залежить не від початкової суми пакету акцій "Укртелекому" (10,5 млрд. грн.), а від кількості учасників. Але на нинішніх торгах такого високого рівня конкуренції не буде. На жаль, в боротьбі за компанію навряд чи братимуть участь іноземні компанії. Річ у тім, що Україна на сьогодні є для інвесторів достатньо ризикованою країною. Невідомо як поверне ситуація у зв'язку зі світовою економічною кризою. Тому будь-яка приватизація крупних лотів вже заздалегідь припускає занижений інтерес потенційних іноземних інвесторів", - сказав аналітик.

Крім того, за його словами, весь бізнес зараз знаходиться в очікуванні реформ в Україні.

"Ніхто не знає, яким буде новий податковий кодекс, митний кодекс, що чекає крупний бізнес. Це впливає на зацікавленість і настороженість інвесторів щодо великих покупок. Уряду логічніше було б продавати "Укртелеком" відразу після проведення реформ, щоб інвестор бачив, які у нього умови і розумів правила гри. Перш за все це стосується іноземних інвесторів, які дуже педантичні щодо цих питань", - продовжив Колпаков.

Умови приватизації "Укртелекому", на його думку, не сприяють заходу сюди крупних корпорацій.

"Адже до участі в конкурсі не допускаються компанії, розмір доходу яких від надання послуг зв'язку на території України за останній фінансовий рік перевищує 25% загальної суми таких доходів в Україні. У конкурсі у будь-якому випадку братимуть участь українські інвестори, структури Ріната Ахметова і російські компанії з державним капіталом. Найімовірніше, конкурс виграє український інвестор", - вважає Колпаков.

На його думку, така компанія як "Укртелеком" повинна бути виключно приватною.

"Для того, щоб вона стала ефективною, потрібні мізки приватних менеджерів. Їхню відсутність не замінять навіть великі фінансові вливання", - відзначив експерт.

Нагадаємо, що 12 жовтня Кабінет Міністрів затвердив стартову ціну продажу 92,79% найбільшої телекомунікаційної компанії "Укртелеком" у розмірі 10,5 млрд. грн.

Зараз ви читаєте новину «Продати "Укртелеком" в 10 разів дорожче заважають незавершені реформи - думка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути