середа, 07 квітня 2021 10:24

Прив'язували руку й били лінійкою: як і навіщо в СРСР перевчали шульг

Прив'язували руку й били лінійкою: як і навіщо в СРСР перевчали шульг
У 1986 році переучування шульг в СРСР скасували. Фото: pixabay.com

Приблизно до середини 1980-х у СРСР вважали, що дитину-шульгу потрібно перевчати.

Про те, як і чому в СРСР перевчали дітей, які пишуть лівою рукою, розповів білоруський блогер Максим Мирович на LiveJournal. У радянських школах використовували різні методи, які варіювалися від особистої зацікавленості педагогів. На дітей могли морально впливати, прив'язувати ліву руку до стільця, аби шульги під час уроку послуговувалися лише правою, а також били по руках указівкою.

"Радянська доктрина не передбачала когось, хто буде хоч чимось відрізнятися від решти спільноти. Батьків також змушували переучувати дітей-шульг. Пропонували надягати їм на ліву руку щільну рукавицю або забинтувати пальці лівої руки. Наукові дослідження показали, що повністю перевчити шульгу неможливо – права півкуля мозку є в них провідною, переробити це не можна. Більш-менш удалося адаптуватися лише частині шульг. Хоча найчастіше вони просто починали однаково послуговуватися обома руками", – пише блогер.

Офіційним приводом для перенавчання шульг вважався той факт, що предмети навколишнього світу створені для праворуких, і тим, хто все робить лівою рукою, буде складно жити. Як приклад наводили писання чорнильною ручкою. Ще одна причина перенавчання, про яку широко не говорили, пов'язана зі службою в армії. Затвори автоматів розташовані з правого боку, туди ж вилітають стріляні гільзи. Якщо автомат візьме шульга, то під час стрільби гільзи летітимуть прямо в обличчя.

Переучування шульг мало негативний вплив на їхню психіку. Діти відчували себе винними, відокремлювалися від колективу та нерідко починали погано вчитися. У багатьох шульг, які зазнали радянських методів "перевиховання", з'являлося безсоння, заїкання та гіперкінез.

1986 року переучування шульг у СРСР скасували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський "шпигун" 2 роки знімав убоге життя в сталінському СРСР - фото вражають

Величезна кількість речей, які зараз доступні будь-яким більш-менш забезпеченим людям, у СРСР були доступними тільки багатіям. Лише ті, хто заробляв від 1 тис. руб. на місяць на певних рідкісних професіях на кшталт дипломатів або космонавтів, мали можливість придбати дорогі речі.

Зараз ви читаєте новину «Прив'язували руку й били лінійкою: як і навіщо в СРСР перевчали шульг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути