вівторок, 26 травня 2009 12:10

Приватні шахти не можуть продати своє вугілля

Приватні шахти не можуть продати своє вугілля

Керівництво приватної компанії "Надра Донбасу" законсервувало дві з шести своїх шахт: "Преподобного Сергія Радонезького" ( Кіровське, Донецької області) і "Святителя Василя Великого" (Гірник, Донецької області).

Причина - на складах цих підприємств скупчилося 70 тисяч тонн нереалізованого вугілля. Вже два місяці шахти не можуть його продати. У керівництві "Надра Донбасу" говорять, що на подібні заходи довелося піти лише через адміністративний тиск на приватні шахти.

Уряд заблокував вільний збут вугілля на внутрішньому ринку країни з 2 квітня. Кабінет Міністрів України наказав установам, котрі належать до управління центральних органів виконавчої влади, купувати вугілля лише в державних шахт і лише за монопольним посередництвом ДП "Вугілля України" (призначений міністерством оператор вугільного ринку).

Шахти "Преподобного Сергія Радонезького" і "Святителя Василя Великого" - це колись закриті державні шахти "Давидівська-західна N3-N4", "Рівненсько-Комсомольська" (закриті ще в 1960-1972 рр.) та "Гірник" (закрита в 2005 р.).

Асоціація "Надра Донбасу" реанімувала виробничу діяльність на них, створивши більше тисячі робочих місць.

- За якістю вугілля, яке видобувають на цих шахтах, набагато вище, ніж на держпідприємствах, – каже Людмила Ішкова, прес-секретар Асоціації приватних шахт "Український вугільний союз". - Воно не вимагає додаткового збагачення. До 2 квiтня вугілля "Надр Донбасу" продавалося на ТЕС за ціною 420 гривень за тонну.

За винятком тих, хто буде задіяний на роботах з підтримки життєдіяльності підприємств, однотисячний колектив вирушає у відпустки.

На приватні шахти в Україні припадає більше половини вуглевидобутку України. Бажаючи підтримати державний Вуглепром, запевняють в Асоціації "Надра Донбасу", керівництво країни штучно обмежує конкуренцію.

Це може стати причиною масового закриття малих і середніх шахт.

Зараз ви читаєте новину «Приватні шахти не можуть продати своє вугілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути