Ексклюзиви
середа, 21 березня 2018 21:11

Прихильники Московського патріархату перейшли в категорію "православний без конфесії" - соціолог

Прихильники Московського патріархату перейшли в категорію "православний без конфесії" - соціолог
Олексій Антипович: Якщо ти чиновник, то повинен розмовляти державною мовою й вести нею документообіг. Фото: Сергій СТАРОСТЕН

Під час досліджень ми запитуємо, зокрема: до якої конфесії себе відносите - Української православної церкви Київського патріархату чи Московського? Прихильники останнього зараз перейшли в категорію "православний без конфесії".

Про це в інтервю журналу "Країна" розповів соціолог, керівник соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович.

"Так само з мовою. Визнати російську державною, коли РФ хоче забрати в України державність, - це не сприймається. Згадайте довоєнні часи: "какая разница, на каком языке разговаривать?", "яка різниця, до якої церкви ходити, ми ж спілкуємося з Богом". Частина цих людей змінила своє ставлення до історії, Росії й до радянського минулого. Вони хочуть, щоб їхні діти жили в Європі. Завдання влади, яка прийде у 2019 році, – не змінювати цей вектор держави", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа Римський ввів санкції проти тернопільських монахів

За словами експерта, українізація відбувається завдяки Путіну й війні. Багато людей переходять на українську принципово. Для чимало кого це стало модним.

"Чому в довоєнному Криму всі українські школи були заповнені? Тамтешні діти не чули навколо себе української. Але якщо хотіли вступити у вуз, поїхати в Харків, Київ чи Львів, мусили здати екзамен з української. Якщо ти чиновник, то повинен розмовляти державною мовою й вести нею документообіг. Більшість громадян це підтримують. Якщо ти політик, який хоче вийти в ефір національного телеканалу, – маєш перейти на українську мову. Навіть Микола Азаров її вчив.
Кожен політик повинен відстоювати національні інтереси. Якщо він робить крок убік, то має бути викинутим із цієї сфери діяльності", - додав Олексій Антипович.

Інтерв'ю з Олексієм Антиповичем читайте в журналі "Країна" від 22 березня.

Зараз ви читаєте новину «Прихильники Московського патріархату перейшли в категорію "православний без конфесії" - соціолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути