Ексклюзиви
четвер, 23 квітня 2020 16:44

Прибиральники, кур'єри і комунікабельні люди - хто легко знайде роботу в карантин

Прибиральники, кур'єри і комунікабельні люди - хто легко знайде роботу в карантин
Більшість роботодавців припинили пошук нових працівників. Фото: kazatin.com

Введені урядом заходи для запобігання поширенню епідемії коронавірусу суттєво вплинули на ринок праці.

Наразі ситуація з роботою не надто оптимістична, - говорить Gazeta.ua спеціаліст експертно-аналітичного центру з пошуку роботи hh.ua Юлія Дрожжина. Вона розповідає про нові умови, що склалися на ринку праці в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців працюють на карантині

Які зміни?

З одного боку, з початку дії карантину активність пошукачів, які розмістили своє резюме або шукають вакансії на сайті, досить висока. Їхня кількість зросла на 60 відсотків. З другого - абсолютна більшість роботодавців припинила пошук нових працівників. Лише близько 20 відсотків компаній продовжують кадровий набір. Це пов'язано з двома чинниками - або їм вдалося зберегти обсяг роботи до початку карантину, або вони розробили нову стратегію розвитку свого підприємства. Загалом галузей, які розміщують нові вакансії, залишилося доволі мало.

В яких сферах немає дефіциту вакансій?

До таких можна зарахувати продуктовий рітейл - продаж продуктів харчування, транспортну сферу, тут ідеться переважно про доставки, й ІТ-галузь, однак вона вже починає демонструвати певні скорочення. Відчутно збільшилася кількість пропозицій в аграрній сфері. Однак це пов'язано не з карантинними процесами, а із сезонністю. Саме в цей період року відповідна галузь уже традиційно демонструє сплеск активності на сайтах із пошуку роботи. Також роботодавці часто шукають працівників медичної галузі. До речі, остання вперше увійшла в десятку профсфер, а загальна кількість пропозицій роботи збільшилася майже вдвічі.

Які працівники наразі найзатребуваніші?

Наприклад, продуктовій сфері потрібен широкий спектр спеціалістів. Найбільше: касири, працівники залів, вантажники, пакувальники. Користуються популярністю і спеціалісти з продажів, які повинні спілкуватися з клієнтами, у тому числі й віддалено. Чимало компаній налагодили доставку додому, тому зараз нарозхват кур'єри та водії. Також попит є на прибиральників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд визначив, скільки платитиме безробітним

В яких галузях найменше вакансій?

Більше за всіх постраждав маркетинг. Також спорт і фітнес, готельно-ресторанний бізнес і туризм, краса, тобто майстри манікюру та педикюру, перукарі, косметологи тощо. Роботи для останньої сфери в деяких українських регіонах взагалі немає. Наприклад, у Харківській області за період карантину не розмістили жодної нової вакансії. Інші ж - із відкладеною пропозицією. Тобто зараз проводять співбесіди, однак стати до роботи людина зможе не раніше завершення карантину. Дещо менше роботи пропонують у сфері виробництва нехарчових продуктів. Там кількість вакансій знизилася з 8 відсотків до 4 відсотків. Однак вона показувала від'ємну динаміку ще з початку року. На 23 відсотки менше пропозицій у галузях будівництва, нерухомого майна, архітектури порівняно з докарантинним періодом.

Яка ситуація з дистанційною роботою?

Частка відповідних пропозицій з початку карантину збільшилася. Раніше на неї припадало всього 9 відсотків усіх вакансій, зараз - понад 15 відсотків. Найчастіше шукають операторів кол-центрів, менеджерів чатів, контент-менеджерів, які мають описувати різні товари для сайтів. Також пропонують часткову зайнятість для бухгалтерів. Таким чином, людина може працювати одночасно з кількома різними компаніями.

Ким може працювати людина з малою кількістю навичок?

Особа з водійськими правами, навіть без власного транспортного засобу може займатися, наприклад, доставкою продуктів чи розвезенням працівників певної компанії, які не можуть працювати віддалено, на роботу та додому. Комунікабельній людині, яка вміє схилити до себе інших, може підійти вакансія менеджера з продажів. Багато вакансій для тих, хто володіє додатковою іноземною мовою. Особливо цінують працівників, які знають "екзотичні" мови, наприклад португальську. Їм пропонують стати перекладачами, менеджерами роботи з клієнтами. Часто в іноземних фірмах. Також є вакансії викладачів іноземної. У цьому разі варто знати популярні мови - англійську, німецьку тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці після карантину залишаться працювати віддалено: дослідження

Які додаткові навички потрібно мати, щоб знайти роботу в період карантину?

Великим плюсом стане знання SEO оптимізації. Також написання текстів різної тематики та в різних стилях. Останнє знадобиться для журналістів, редакторів сайтів, контент-менеджерів. Через коронавірус люди почали більше цікавитися новинами. Як результат вакансій у сферах медіа й інформаційних технологій побільшало. Проте ще до початку карантину на одне місце претендували близько 8-9 осіб. Зараз конкуренція стала ще більшою. Також є багато вакансій на сайтах, які спеціалізуються виключно на роботі фрилансерів. Там пропонують працювати ретушерам фотографій, розробникам сайтів чи веб-дизайнерам. Проте такі завдання складно вважати повноцінною зайнятістю, однак підзаробити на них можна.

Чи з'явилися якісь нові вакансії?

Так. Наприклад, особистого та корпоративного вірусолога - контролера коронавірусу, фахівця з охорони праці та промислової безпеки, агента з продажу юридичних послуг для поширення юридичних послуг для компаній, які постраждали від пандемії. Проте такі "спеціалізовані" вакансії досить поодинокі.

За період карантину більшу активність стали проявляти компанії зі сфер системної інтеграції, інтернету, послуг для бізнесу, роздрібної торгівлі, фінансового сектору, фармацевтики й аптек.

Зараз ви читаєте новину «Прибиральники, кур'єри і комунікабельні люди - хто легко знайде роботу в карантин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути