вівторок, 17 квітня 2007 14:08

Прибалти хочуть створити єдині військово-повітряні сили

Командувач естонською армією генерал-майор Антс Лаанеотс запропонував сформувати єдиний підрозділ Військово-повітряних сил для країн Балтії, повідомляє "Телеграф".

Як відзначає видання, Латвія, Литва і Естонія можуть послідувати цьому заклику головним чином з міркувань економії. З 2004 року повітряний простір цих країн, що не мають в своєму розпорядженні необхідної для цього військової техніки, охороняють їх союзники по НАТО.

Ця місія НАТО повинна була завершитися до 2007 року, проте прибалтійські республіки вже звернулися до керівництва Альянсу з проханням продовжити цей термін до 2018 року, коли їх бюджети, як очікується, дозволять мати відповідну техніку.

Зокрема, витрати Латвії на оборону цього року склали 436 мільйонів доларів, проте цього, як відзначає "Телеграф", як і раніше недостатньо для закупівлі винищувачів, якщо врахувати, що вартість американського винищувача F-16 або аналогічного по класу російського МІГ-29 складає 22-28 мільйонів доларів США. Приблизно у стільки ж, за даними видання, обходиться навчання пілота середньої кваліфікації.

Літаки балтійської ланки, як пише "Телеграф", можуть базуватися на литовській авіабазі Зокняй, де зараз розташовуються винищувачі НАТО, а також латвійському військовому аеродромі в Лієлварде або в естонському Тарту, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Прибалти хочуть створити єдині військово-повітряні сили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути