Ексклюзиви
четвер, 03 жовтня 2013 03:30

При більшовиках за "Слава Україні!" - розстріляли б. При німцях - віталися у школах

 При більшовиках за "Слава Україні!" - розстріляли б. При німцях - віталися у школах
Фото: reibert.info

У Палаці культури курорту "Миргород" провели творчу зустріч всіх бажаючих із відомими поетами Ніною Шаварською та Наталією Харасайло.

Багатьох зацікавив виступ відомої  ведучої національної радіокомпанії України, автора 6 поетичних збірок Ніни Шаварської. До речі, вона також працює редактором міжнародної газети "Моя Україна", яка видається у США та орієнтована на представників української діаспори в цій державі.

Серед учасників зустрічі був і композитор, автор біля 250 пісень, Олександр Семенюк із Луцька. Він розважав людей своєю дотепністю, згадав про волинських повстанців і навіть закінчив розповідь висловом "Слава Україні!". Але відповіли "Героям слава!" лише кілька осіб.

"Да, уже немає того запалу, що був раніше, – витравили",– каже чоловік років шістдесяти, звертаючись до свого сусіда. – "Хоч при більшовиках лише за ці слова розстріляли б".

До речі, ще у недалекому минулому така форма привітання була запроваджена навіть у школах центральної частини України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арбузов розповів про економічні проблеми на шляху до ЄС

Після окупації у 1941 році України німцями і вигнання із її території окупаційних військ більшовиків, у школах почали запроваджувати національно-патріотичне виховання. Українці, котрі зайняли адміністративні посади при німецькій окупації, прагнули створити самостійну національну українську державу. Розпочали із культури та освіти.

"Будівництво національної української школи було одним з основних завдань і похідних груп ОУН, які слідом за німецьким військами вирушили в Наддніпрянську Україну. Відділ народної освіти Кременчуцького району очолив П. Швидь. Він розробив і розіслав восени 1941 року по школах Кременчуцького гебіту "правила внутрішнього розпорядку в новій українській школі",–  пояснює  кандидат історичних наук Віктор Ревегук.

Згідно вимог, над входом до школи повинен був висіти український герб – Тризуб, а у класах портрети діячів українського визвольного руху, рушники й патріотичні лозунги. Коли вчитель заходив до класу, то мав сказати "Слава Україні", а учні повинні були відповісти "Героям слава". А однією із перших пісень, котрі вивчали учні у школі, був гімн "Ще не вмерла Україна".

Зараз ви читаєте новину « При більшовиках за "Слава Україні!" - розстріляли б. При німцях - віталися у школах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути