понеділок, 14 квітня 2008 10:07

Президент Словенії погодився будувати газопровід "Південний потік"

Російська газова монополія "Газпром" може змінити маршрут трубопроводу "Південний потік", який доставлятиме газ з Росії в Євросоюз. Це стало відомо після переговорів глави компанії Олексія Міллера з президентом Словенії Данилом Тюрком і головою уряду країни Янезом Янши, що погодилися взяти участь в проекті.

Публічне оголошення про таку домовленість покликане показати іншому учасникові проекту, Австрії, що "Газпром" може виключити цю країну з "Південного потоку". Відносини російської монополії і Австрії останнім часом загострилися.

Раніше передбачалося, що "Південний потік" пройде по дну Чорного моря до Болгарії, звідки газ доставлятиметься на північ Італії через Сербію, Угорщину і Австрію. Інша гілка газопроводу повинна пройти через Грецію на південь Італії. Передбачається, що "Південний потік" буде введений в дію в 2013 році. Він будується на паритетних початках "Газпромом" і італійською Eni.

Поки ні з Австрією, ні із Словенією не підписано ніяких документів про входження в проект. Це означає, що "Газпром" не виключає жоден з варіантів. Поки невідомо, як потенційна зміна маршруту "Південного потоку" відіб"ється на вартості проекту.

На початку 2008 року "Газпром" підписав угоди про будівництво "Південного потоку" з Угорщиною і Сербією, пише газета "Комерсант".

Зараз ви читаєте новину «Президент Словенії погодився будувати газопровід "Південний потік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути