вівторок, 26 лютого 2008 10:13

Президент Естонії не хоче говорити російською мовою

Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес не говорить російською, якою розмовляє більш як чверть населення країни, оскільки вважає, що це означало б схвалення 50-річної жорстокості окупації Радянського Союзу. Про це він заявив у інтерв"ю кореспондентові ВВС.

Більшість росыйськомовних були завезені до Естонії лише після окупації країни Радянським Союзом після закінчення Другої світової війни, сказав президент.

Коли ж кореспондент Британської телерадіомовної корпорації спробував сказати естонському президентові, що це була б всього лише можливість спілкуватися з великим числом жителів країни їхньою мовою, Ільвес відповів: "Це тупикова тема, я не хочу її обговорювати".

Президент також заявив, що відносини між Росією і багатьма її колишніми радянськими друзями залишаються напруженими через прагнення Москви поширити свій вплив на довколишні країни.

Раніше ООН запропонувала Естонії зробити російську мову другою державною, враховуючи тим самим інтереси російськомовних громадян. "Російська мова могла б стати другою державною мовою в Естонії", заявив представник ООН Дуду Дьєн, представник ООН.

Він наголосив, що мова має бути не бар"єром, а мостом, що об"єднує громади, а якщо в Естонії 20-30% росіян, то "розумно їх не ігнорувати". Дьєн також порекомендував змінити діяльність мовної інспекції Естонії, яку в російськомовній громаді називають "мовною інквізицією", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Президент Естонії не хоче говорити російською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути