понеділок, 26 травня 2008 17:52

Президент Бразилії оголосив про створення єдиної латиноамериканської валюти

Латиноамериканські країни проводитимуть спільні дії для того, щоб в майбутньому об"єднати свої валюти і центробанки. З такою заявою виступив президент Бразилії Луіс Інасиу та Сілва (LuizInacioLuladaSilva).

За його словами, створення південноамериканського блоку Unasur (UniondeNacionesSuramericanas), який був фактично заснований 23 травня після підписання угоди представниками низки латиноамериканських країн, сприятиме формуванню єдиної валюти. Про терміни створення такої валюти і про її назву та Сілва нічого не сказав.

Згідно з документом, підписаним 23 травня, штаб-квартира нового альянсу знаходитиметься в Еквадорі, єдиний парламент - в Болівії, а єдиний банк - в Колумбії. Вважається, що Unasur будуватиметься за тими ж принципами, що і Європейський союз.

Раніше повідомлялося, що в кінці 2007 року латиноамериканські країни створили свій аналог Міжнародного валютного фонду - BancodelSur. Він кредитуватиме проекти на території Південної Америки. Угоду про створення банку підписали Аргентина, Болівія, Бразилія, Венесуела, Парагвай, Еквадор і Уругвай.

Очікується, що в єдиний блок на зразок ЄС увійдуть майже всі країни, які розташовуються на цьому континенті. Виняток становили Фолклендські острови, які вважаються територією Великобританії і тому входять в Євросоюз. З тієї ж причини документ не підписала Французька Гвіана - вона належить Франції і тому також є членом ЄС.

Протягом останніх років ціла низка країн обговорює можливість введення спільних валют. Зокрема, з такою пропозицією виступали представники Нової Зеландії і Австралії, низки південноафриканських країн, а також Росія з Білорусією, передає агентство Bloomberg.

Зараз ви читаєте новину «Президент Бразилії оголосив про створення єдиної латиноамериканської валюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути