неділя, 16 травня 2021 12:34

Правда про створення делікатесу фуа-гра: оприлюднили вражаючі кадри
12

Тварини змушені терпіти величезні страждання, щоб з них зробили делікатес, який в підсумку шкідливий для людини через високий вміст жиру
Фото: "Відкриті клітки Україна"
Тварини змушені терпіти величезні страждання, щоб з них зробили делікатес, який в підсумку шкідливий для людини через високий вміст жиру
Тварини змушені терпіти величезні страждання, щоб з них зробили делікатес, який в підсумку шкідливий для людини через високий вміст жиру
Тварини змушені терпіти величезні страждання, щоб з них зробили делікатес, який в підсумку шкідливий для людини через високий вміст жиру
Тварини змушені терпіти величезні страждання, щоб з них зробили делікатес, який в підсумку шкідливий для людини через високий вміст жиру

Хлопець, котрий задля безпеки вирішив залишитися анонімом, влаштувався на ферму з виробництва фуа-гра (жирної гусячої печінки) в маленькому містечку Снятин Івано-Франківської області і місяць таємно знімав свої робочі будні. Потім передав відзняті матеріали зоозахисній організації "Відкриті клітки Україна", яка їх опублікувала.

Ці кадри сколихнули світ: відео потрапило на сторінки Independent, після чого 11 ресторанів Британії відмовилися від фуа-гри, в Данії закрили 150 точок продажу, а штат Нью-Йорк заборонив виробництво і продаж цього "делікатесу".

Українська фабрика, на якій відбувались зйомки, закрилася. На відео бачимо цинічне ставлення персоналу до живих істот, брудні клітки, хворих птахів, які захлинаються у власному блювотинні, трупи, які скидають на купу. Із таких місць експортується фуа-гра у ресторани світу.

"Виробництво фуа-гри" – це коли гусці чи качці двічі на день три тижні підряд встромляють трубку у горло і силою засипають туди зерно. Пташина печінка від такої "дієти" збільшується у 7-10 разів. Це стається через жирову гіпертрофію клітин, тобто, по суті, це цироз. Збільшена у 10 разів печінка тисне на інші органи, не дає тварині ходити, не справляється з токсинами. У птахів через це розвиваються кандидоз, інші стрептококові інфекції. Якби за декілька тижнів після початку насильницького вигодовування качок та гусок не забивали, вони б у більшості все одно гинули через стан здоров'я. Та й далеко не всі птахи доживають до забою.

"Умови, в яких існують птахи, нестерпні, і це не особливо залежить від країни, бо насильство – невід'ємна складова насильницького вигодовування. Саме тому законодавства багатьох країн щодо добробуту тварин визнали виробництво фуа-гра незаконним", – пояснюють в організації Відкриті клітки.

У Франції цей "делікатес" є частиною гастрономічної культури. Проте у переважній більшості європейських країн заборонене виготовлення, а подекуди, як-от у Індії чи штаті Каліфорнія, і продаж фуа-гра.

Окрім країн, штатів та міст, від фуа-гра відмовляються також окремі мережі супермаркетів, ресторани та готелі по всьому світу. Заклади від Львова до Лондона, серед яких і "мішленівські", заявляють про свою гуманну позицію, забираючи фуа-гра з меню та пропонуючи етичні, веганські альтернативи.

Україна поки відстає від світових трендів. Деякі прогресивні вітчизняні ресторани прибрали фуа-гра з меню, як і їхні закордонні колеги. Але поки продаж та навіть виготовлення фуа-гра у нашій країні – легальне. Щоб примусове годування визнали жорстоким поводженням з тваринами, розробили законопроєкт 2802.

"Сподіваємось, політики таки спроможуться його прийняти і таким чином привести українське законодавство у відповідність нормам Європейського Союзу та світової гуманної практики", – кажуть зоозахисники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець зазняв жахливі кадри з найбільшої хутрової ферми Польщі

Відео з активісткою Оксаною створене у рамках проєкту Держактиви. Це інформаційна кампанія про ефективні кейси у третьому секторі. Вона розповідає про громадські організації чи окремих активістів, які досягли своєю діяльністю реальних зрушень і змін.

Фуа-гра (фр. Foie gras "жирна печінка") - спеціальним чином приготована печінка відгодоване гусака або качки.

Практика насильницького відгодівлі птахів (гаваж) вважається неетичною і заборонена в більшості країн Європи.

Технологія примусового годування тварин для виробництва фуа-гра є "згубною для добробуту птахів", як це було заявлено ще в 1998 році Науковим комітетом з питань охорони здоров'я та добробуту тварин (SCAHAW) Європейської комісії. Престижна інформаційна служба із захисту тварин Кембриджського університету на чолі з професором Дональдом Брумом в 2017 році провела дослідження "Благополуччя качок при виробництві фуа-гра".

Автори роботи відзначають, що тварини змушені терпіти величезні страждання, щоб з них зробили делікатес, який в підсумку шкідливий для людини через високий вміст жиру. "Качине або гусяче фуа-гра містять амілоїдних білок, який може прискорити розвиток амілоїдозу (важкої хвороби, деякі форми якої є невиліковними) у сприйнятливою людською популяцією", - відзначають кембріджські вчені.

Зазвичай гаваж піддається критиці через такі чинники неблагополуччя тварин, описаних в дослідженні: зростання загальної анатомії тіла, зміна постави, складності в ходьбі (лапи можуть бути розгорнуті назовні, тому стояти вертикально або хоча б дістатися до води тварини часом не в силах), кісткова трансформація; травми шиї, гортані, шлунка; респіраторні інфекції, кандидоз, а стрептококи викликають розлади шлунково-кишкового тракту; викид токсинів в організм, з якими печінка впоратися не може, що викликає біль і можливу ранню смерть тварини.

Зараз ви читаєте новину «Правда про створення делікатесу фуа-гра: оприлюднили вражаючі кадри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути