Ексклюзиви
вівторок, 29 липня 2008 08:48

Повінь позначиться на врожаї цукрового буряка й незначно на зернових

Стихійне лихо в західних областях більше позначиться на врожаї цукрового буряка й незначно - на врожаї зернових у масштабах України. Про це повідомила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.

"Я б не називала конкретні цифри. Можна говорити про втрату незібраних площ абсолютно (зернових у підтоплених регіонах), про втрату більшої частини цукрового буряка", - сказала вона.

Що стосується зернових, то, за її словами, у масштабі всієї України, їх втрата буде неістотною, оскільки площі зернових там не такі значні. "Не можна сказати, що зовсім невеликі обсяги, але в масштабі країни це 10-15% (втрат зернових)", - зазначила вона. За її словами, це суб`єктивна думка – поки немає конкретних даних і оцінки постраждалих площ.

"Катастрофічного, я б навіть сказала істотного впливу на чималий для України врожай зерна (який очікується цього року) не матиме, тому що західні області не є нашою житницею", - уточнила Адаменко. Проте, на її думку, після цього лиха навряд чи щось вдасться зібрати із зернових у постраждалих регіонах.

"Звичайно, втрати будуть. Із цих західних областей найбільші посіви зернових, кукурудзи та інших культур – у Вінницькій області, але там постраждали не всі райони, тобто частина території благополучно буде зібрана. Що стосується решти областей, то там доволі мало площ було зібрано на момент початку цього лиха, й дуже сумнівно, щоб вони там щось зібрали, я маю на увазі зернові, після того, як зійде вода", - зазначила вона.

За її словами, постраждає озима пшениця, хороший урожай якої очікували в Тернопільській, Хмельницькій областях, а також посіви ярого ячменю, який у західних областях вирощують на чималих площах. "І кукурудза, звичайно, - цього року були всі передумови для нормального врожаю на заході, там досить багато кукурудзи", - додала Адаменко.

Водночас, на її думку, велику частину врожаю цукрового буряка буде втрачено. "Це зона бурякосіяння – Вінницька, Хмельницька, Тернопільська області, основні площі там. Якби Бог дав 7-10 днів сухої погоди, то може, піднялося б, але сумнівно дуже, щоб це забезпечило нормальний урожай", - вважає експерт.

Вона також зазначила, що дані ЗМІ про збитки на землях поки що різняться – від 12 до 36 тис. га. "Якщо на 12 тис. га або навіть 36 тис. га загинуло при посівній площі 17 млн. га - те це ніщо абсолютно", - зазначає вона.

Через сильні грозові дощі, що пройшли 23-26 липня, й погіршення погодних умов впродовж останньої доби станом на 28 липня на території Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Чернівецької та Івано-Франківської областей залишаються затопленими 33 тис. 882 га сільськогосподарських угідь

Цього року в Україні очікується одержати понад 40,4 млн. тонн урожаю. У 2007 р. урожай становив 29,3 млн. тонн, середня врожайність - 18,4 ц/га., повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Повінь позначиться на врожаї цукрового буряка й незначно на зернових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути