четвер, 15 листопада 2007 12:43

Потужний ураган насувається на Бангладеш, сотні тисяч людей евакуйовані

Могутній ураган насувається на Бангладеш. Десятки тисяч жителів прибережних територій вже евакуйовані, жертв поки немає. Очікується, що швидкість вітру сягне 210 км/год, а висота хвиль у Бенгальській затоці – п"яти метрів, повідомляє The New York Times. Буря може досягти Бангладеш уже в другій половині дня в четвер. Циклон вже накрив розташований в 35 км від материка острів Сан Мартін, звідки завчасно евакуювали 6000 жителів і 70 туристів. У районі острова швидкість вітру склала близько 80 км/год, висота хвиль – трьох метрів.

Очікуючи посилення шторму, власті припинили роботу портів Читтагонг і Монгла. Аеропорт Читтагонгу також припинив польоти і вжив заходів із забезпечення безпеки розміщених в нім літаків. Представник уряду повідомив, що близько 43000 добровольців як із цивільного населення, так і силових структур, допомагають евакуювати людей, а також готуються до пошуково-рятувальних робіт, які почнуться, коли шторм стихне. Власті направили в район лиха продовольство та інші запаси. У країні вже почалися дощі, які приніс циклон.

Із популярного курорту Кокс Базар було евакуйовано близько 200 тисяч чоловік, для їх розміщення задіяли близько 600 урядових і приватних укриттів. Іншим було рекомендовано евакуюватися самостійно.

Усі навчальні заклади припинили роботу. Командам риболовецьких суден, що знаходилися в морі, було наказано терміново повернутися в порти.

За повідомленнями, що продовжують надходити, в найбільшому портовому місті країни Читтагонгу наростає паніка, оскільки в прилеглій акваторії спостерігається небувале затишшя, яке, як правило, передує нищівному урагану. Циклон може викликати приливні і нагінні хвилі заввишки до п"яти метрів, що неминуче призведе до затоплення низовинних ділянок узбережжя.

Шторм може зачепити також Індію, з якою межує Бангладеш, і сусідню М"янму. Метеорологи передбачають, що під удар підпаде місто Вішакапатнам на східному узбережжі Індії та місто Ситтеве в М"янмі.

Близько 10 млн людей живуть у берегової межі, регулярно потерпаючи від таких природних катаклізмів, як шторми і урагани. Проте укриття розраховані тільки на півмільйона людей. Деякі жителі ховаються в бетонних укриттях, встановлених на палях. Інші відгороджуються від стихії глиняними стінами. Урагани щорічно приводять до загибелі сотень чоловік в Бангладеш. Лютий шторм знищив більше півмільйона чоловік у 1970 році, а в 1991 від подібного природного явища загинули 143 тисячі чоловік, тисячі будинків було знищено, повідомляє NEWSru.com.

 

Зараз ви читаєте новину «Потужний ураган насувається на Бангладеш, сотні тисяч людей евакуйовані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути