Ексклюзиви
пʼятниця, 25 липня 2008 20:41

Постпред РФ звинуватив генсека ООН в перевищенні повноважень

Генсек ООН Пан Гі Мун перевищив повноваження, приступивши до реконфігурації місії ООН в Косово без мандата Ради Безпеки, заявив постпред Росії при ООН Віталій Чуркін з трибуни Ради Безпеки ООН.

"У даній ситуації генсек перевищив свої повноваження, втрутившись в сферу статутних прерогатив РБ ООН", - зазначив Чуркін.

Рада Безпеки ООН в п"ятницю обговорює доповідь Пан Гі Муна, в якій він стверджує, що Місія ООН в Косово (МООНК) більше не в змозі виконувати свої завдання і приступає до поступової передачі своїх повноважень Євросоюзу.

Він послався на новий контекст, що склався після самопроголошення незалежності сербського краю з домінуючим албанським населенням, поклавши відповідальність на владу Пріштіни та косовських сербів.

"Росія стурбована спробами зруйнувати установлені РБ ООН формати міжнародної присутності в Косово під тим приводом, що вони нібито не відповідають реаліям, що змінилися. Ми бачимо за цими спробами прагнення легалізувати структуру, яка б зайнялася виконанням плану Ахтісаарі, що не отримав схвалення РБ ООН", - зазначив російський постпред.

За його словами, такий сценарій "по суті справи сприяв би односторонній суверенізації незаконно проголошеної освіти", - сказав Чуркін.

Він підтвердив позицію Росії про те, що проблема Косово повинна вирішуватися в рамках РБ ООН і на основі компромісу між Бєлградом та Пріштіною, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Постпред РФ звинуватив генсека ООН в перевищенні повноважень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути