четвер, 09 червня 2011 20:09

Помер Мітек Пемпер, який склав список Шиндлера

Помер Мітек Пемпер, який склав список Шиндлера

У місті Аугсбург на півдні Німеччини поемр 91-річний Мітек (Мечислав) Пемпер, укладач знаменитого списку Шиндлера, повідомляє Agence France-Presse. Фігуранти цього списку, 1200 євреїв, були врятовані від смерті в нацистських концтаборах під час Другої світової війни.

Пемпер помер у вівторок, 7 червня. Про його смерть 9 червня оголосили міська влада Аугсбурга.

Пемпер народився в єврейській родині в Кракові в 1920 році. Після окупації Польщі він потрапив у побудований недалеко від міста концтабір Плашув, де працював машиністом коменданта. Під час роботи в таборі він познайомився з німецьким промисловцем Оскаром Шиндлером і на його прохання склав список з 1200 ув'язнених табору, які потім перейшли на роботу на його фабрику.

Протягом воєнних років Шиндлер шляхом різних хитрощів, включаючи хабарі, рятував цих людей від нацистів. Шиндлер помер у Німеччині в 1974 році. Його діяльність під час війни лягла в основу книги, за якою Стівен Спілберг у 1993 році зняв "Список Шиндлера", що отримав сім премій "Оскар". Пемпер працював під час зйомок картини консультантом.

У Аугсбурзі Пемпер проживав з 1958 року. У 2003 році він отримав медаль за заслуги, а в 2007 став почесним громадянином міста. Пемпер буде похований на єврейському цвинтарі Аугсбурга в п'ятницю, 10 червня.

Зараз ви читаєте новину «Помер Мітек Пемпер, який склав список Шиндлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути