четвер, 15 жовтня 2009 11:05

Помер іранський духовний лідер аятолла Хаменеї

Помер іранський духовний лідер аятолла Хаменеї

Помер духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї. Таку інформацію поширюють джерела в іранській опозиції.

Повідомляється, що 12 жовтня в 14:15 за місцевим часом Хаменеї знепритомнів і був екстренно госпіталізований. За деякими відомостями, аятолла перебуває в комі і до нього пустили лише сина і особистого лікаря. Опозиціонери, проте, стверджують, що Вищий лідер країни помер 14 жовтня.

Стан 70-річного Алі Хаменеї останнім часом різко погіршав. Джерела, що повідомляють про госпіталізацію аятолли, стверджують, що різке погіршення самопочуття було викликане природними причинами, тобто не було отруєнням.

За непідтвердженими даними, погіршення здоров"я Алі Хаменєї могло бути пов"язане з нервовим виснаженням. Вищий лідер Ірану переживав через те, що не міг врегулювати політичну кризу в країні, яка виникла після оприлюднення результатів президентських виборів.

Тоді опозиція заявила, що результати голосування були сфальсифіковані, і вивела своїх прихильників на вулиці Тегерана; в ході заворушень загинули не менше 85 чоловік. Алі Хаменеї в цій суперечці підтримав Махмуда Ахмадінеджада, оголошеного переможцем виборів.

Також повідомлялося, що в останні місяці авторитет Хаменеї серед духовних діячів Ірану значно похитнувся.

Алі Хаменеї став Вищим керівником Ісламської республіки Іран в 1989 році. До цього вісім років він був президентом країни; в цей час Іран вів війну з Іраком.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Помер іранський духовний лідер аятолла Хаменеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути