Ексклюзиви
субота, 02 лютого 2008 16:04

Польща "в принципі" згодна на розміщення ПРО США

Польща "в принципі" згодна на розміщення ПРО США
В п"ятницю глава МЗС Польщі Радослав Сікорський оголосив, що "в принципі" досягнута згода з США про розміщення компонентів американської ПРО на польській території в обмін на американську допомогу в модернізації польської протиповітряної оборони, передає агентство FrancePresse.

За підсумками зустрічі з держсекретарем США Кондоліззой Райс Сікорський проте підкреслив, що "експертів чекає ще багато роботи", оскільки сторони поки знаходяться "на півдорозі".

У свою чергу Райс, не вдаючись до подробиць переговорів, відзначила, що вони будуть продовжені в найближчий час. "Ми бачимо, що у Польщі є бажання модернізувати оборону, особливо протиповітряну оборону, і ми підтримуємо таку модернізацію сил (Північноатлантичного) альянсу", - повідомила вона. Держсекретар також нагадала, що питання про розміщення компонентів ПРО в Європі обговорюватиметься на саміті НАТО в Бухаресті на початку квітня.

Райс знов завірила, що американська ПРО в Європі не має ніякого відношення до програми "Стратегічної оборонної ініціативи" (СОІ), яка була покликана захистити США від радянського ядерного потенціалу в роки "холодної війни".

Нагадаємо, США наполягають, що розміщення елементів американською ПРО в Польщі і Чехії необхідно для захисту Європи від можливих запусків іранських балістичних ракет. Проте в Москві вважають затвердження Вашингтона про іранську загрозу надуманими, указуючи, що станція радіолокації в Чехії і десять ракет-перехоплювачів в Польщі можуть загрожувати національній безпеці Росії, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Польща "в принципі" згодна на розміщення ПРО США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути