понеділок, 18 лютого 2013 16:31

Польща зменшила кількість "Карт поляка" для українців втричі

Польща зменшила кількість "Карт поляка" для українців втричі
Фото: gazeta.sebastopol.ua

Польські консульства в Україні видали минулого року українським громадянам близько 7 тис. "Карт поляка", які підтверджують приналежність до польського народу, що на 3 тис. менше, ніж в 2011 році.

За даними Міністерства закордонних справ Польщі, водночас українці є лідерами серед усіх іноземців за кількістю отриманих таких карт від моменту їх запровадження в 2008 році. Відтоді українці отримали близько 46 тис. "Карт поляка" з усіх виданих до кінця минулого року близько 100 тисяч. Друге місце за кількістю таких карт зайняли громадяни Білорусі, які отримали вже 42 тис. штук, а громадяни Росії до кінця минулого року отримали 2,7 тис. "Карт поляка". За даними польського МЗС, торік видача цих карт в усіх країнах - східних сусідах Польщі зменшилася до 20 тис. із 25 тис. роком раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща могла б справитись без України - західні ЗМІ про Євро

В міністерстві відзначили, що найбільше заявок на отримання такої карти, яка дає можливість її власникам отримувати безкоштовну візу до Польщі, працювати в країні на таких самих правах, як поляки, та користуватися низкою інших пільг, польські консульства отримали в 2009 році. Польський МЗС відзначив, що не планує змінювати правила видачі "Карти поляка". Довідка УНІАН. Польща вирішила запровадити спеціальну "Карту поляка" для підтримки польських громадян та їх нащадків в 15-ти країнах, створених після розпаду СРСР, котрі не визнають подвійного громадянства.

Польська влада прогнозувала, що заявки на отримання такої карти можуть подати кілька сотень тисяч осіб, а деякі оглядачі застерігали, що їх кількість може вимірюватися навіть мільйонами. За останніми офіційними даними, в 45-мільйонній Україні живе 144 тис. поляків, в той час як за неофіційними даними, їх може проживати від 900 тис. до 3 млн.

Зараз ви читаєте новину «Польща зменшила кількість "Карт поляка" для українців втричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути