Ексклюзиви
середа, 25 січня 2023 05:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Пологи в "польових умовах": що треба вміти й мати поруч, якщо все пішло не за планом

Пологи в "польових умовах": що треба вміти й мати поруч, якщо все пішло не за планом
Підготуватися до безпечних пологів в умовах війни дуже важливо. Фото: pixabay.com

Готуватися до пологів в Україні в умовах повномасштабної війни потрібно особливо ретельно.

Не можна відкидати й найгірших сценаріїв – як народження дитини в підвалі. На цьому наголошує українка Дарина Власенко, пише ТСН.

Жінка перебуває на восьмому місяці вагітності. Попри вмовляння рідних, виїжджати за кордон не збирається. Каже, що народжувати в Україні вирішила ще на першому місяці вагітності.

"Коли я нарешті завагітніла, ми зрозуміли, що потрібно готуватися до пологів особливо ретельно. Бо в країні війна й ніколи не знаєш, на що чекати завтра. Можна домовитися і з пологовим будинком, лікарем, а народжувати в підвалі під час обстрілів без світла, тепла і зв'язку", – розповіла Власенко.

Вона обговорила зі своїм лікарем перелік речей для пологів у "польових умовах". На випадок, якщо народжувати доведеться не в медзакладі.

Ось цей список:

1. Вода. Чиста й бажано тепла (в термосі), щонайменше 5 л.

2. Чисті бавовняні пелюшки. Їх забагато не буде.

3. Стерильні рукавички три – п'ять пар.

4. Ножиці, оброблені антисептиком (для перерізання пуповини).

5. Спирт, вата, бинт, перекис водню. Важливо! Спирт не можна використовувати для оброблення статевих органів, це може спричинити опіки. Лише для рук.

6. Затискач для пуповини, дві одиниці.

7. Окситоцин в ампулах і шприці. Може знадобитися ін'єкція в разі слабкої пологової діяльності.

8. Фізіологічний розчин. Для введення породіллі в разі зневоднення, може замінити антисептик для оброблення статевих органів.

9. Теплий одяг для малюка й жінки.

10. Очні краплі з антибіотиком. Для профілактики запальних інфекцій, обробити очі дитині, дівчинці додатково статеві органи.

11. Аспіратор. Для відсмоктування слизу з рота й носа дитини, якщо будуть складнощі з диханням.

12. Підгузки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мозок чоловіків після народження дитини змінюється – сенсаційне відкриття вчених

Якщо все пішло не за планом і народжувати довелося не в комфортних умовах, заспокоїтися складно. Але це основна умова безпечних пологів. Спокійними та впевненими мають бути і жінка, і її оточення, розповіла сексологиня-психологиня Тіара.

За її словами, жінці заздалегідь варто потренуватися правильно дихати.

"Є різні техніки, вони є в загальному доступі. Правильне дихання в пологах діє і як заспокійливе, і як знеболювальне, і насичує киснем маму й дитину. Якщо страшно і боляче, спробуйте перевести увагу із себе на дитину. Лише усвідомте, зараз ваша дитина переживає найскладніший момент у своєму житті... Важливо підтримати й заспокоїти її", – порадила Тіара.

Народження дитини в "польових умовах"

Під час війни кожен дорослий українець має знати, як надати допомогу жінці, яка народжує. А вагітних та їхніх близьких це стосується напряму, підкреслила акушерка, авторка курсу про легкі пологи Ольга Юдіна.

"Треба намагатися потрапити в пологовий. Якщо ж такої можливості немає, бути хоча б на телефонному зв'язку з акушером", – додала вона.

Медикиня радить: всім вагітним та їхнім близьким бажано пройти стислий курс з акушерства. Щонайменше це допоможе розуміти: у реальному житті "все відбувається зовсім не так, як це показують у художніх фільмах".

1. Перейми

В екстремальних умовах, коли огляд жінки медиками неможливий, основний орієнтир під час переймів – їхня частота, каже Юдіна.

"Записуйте час кожної перейми. Коли за 10 хвилин відбувається від чотирьох до п'яти, це означає, що дитина скоро народиться. У цей час головне – не заважати жінці й забезпечити їй максимальний комфорт. Хіба що стежити, щоб вона не сідала на тверду поверхню та пила достатньо води. Якщо захоче їсти, треба дати поїсти. Їй знадобляться сили для потуг", – радить вона.

2. Потуги

Коли почнуться потуги, треба допомогти жінці зайняти таку позицію, яка буде зручною для неї. Якщо жінці зручніше стояти або сісти навпочіпки, не бійтеся дозволяти це їй, дитина не випаде раптово. Підготуйтеся прийняти її на чисту пелюшку.

"Коли народиться голівка дитини, не тягніть її та нікуди не крутіть, просто легко підтримайте. Вона сама повернеться, це біомеханізм пологів. За кілька потуг народиться вся дитина. Покладіть маля на матір і вкрийте обох. За п'ять хвилин можна перерізати пуповину", – додала Юдіна.

3. Малюк народився – як перерізати пуповину

Перед тим, як перерізати пуповину, затисніть її з обох боків. Одним затискачем за один сантиметр від пупкового кільця малюка, іншим – за кілька сантиметрів. Перерізайте між затискачами, так уникнете можливої кровотечі, зазначила акушерка.

4. Останній етап пологів: плацента

Народження дитини не означає завершення пологів. Тепер жінці треба народити плаценту – місце, у якому жила дитина. Тут важливо – не тягнути за пуповину, це може спричинити виворіт матки й смерть жінки, попереджає акушерка.

"Плацента має відділитися сама. Лайфгак: затискач, який залишився після перерізання пуповини на ній, стане для вас міткою. Коли плацента відділиться, пуповина трохи опуститься, ви помітите це по мітці. Тепер попросіть жінку потужитися, і плацента вийде сама. Все, пологи закінчилися", – додала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені розповіли, як вживання навіть малих доз алкоголю під час вагітності може вплинути на дитину

Годування немовляти

Якщо ви перебуваєте в "польових умовах", можуть виникнути проблеми з доступом до дитячої суміші для годування. Тому налагодження грудного вигодовування може стати питанням життя і смерті вашої дитини.

"У Маріуполі (тимчасово окуповане місто на Донеччині. – Gazeta.ua) під час обстрілів, коли діти народжувалися в підвалах, немовлята помирали саме від голоду. Це жахливо, коли матір благає про ложечку суміші в іншої, але та відмовляє, бо тоді її дитина також помре. Але цього можна уникнути", – додала акушерка.

Вона запевняє, що грудне вигодовування можна налагодити "майже завжди".

"В умовах війни це значно складніше. Але це міф, що від стресу молоко "перегорає". Через дію гормонів стресу просто блокується вихід молока. Тому породіллі надважливо бути з немовлям у тісному контакті "шкіра до шкіри" 24 години на добу. Це стимулюватиме вироблення окситоцину, гормону материнства, який і вивільняє вихід молока", – пояснила медикиня.

Окситоцин

Вироблення окситоцину важливе не лише в післяпологовому періоді. Це головний гормон пологів, він допомагає жінці швидше й легше народити. Коли цей гормон "глушать" гормони стресу, необхідно знати про правила трьох "Т".

"Природною умовою для вироблення окситоцину є дотримання правила трьох "Т": темно, тихо, тепло. В бомбосховищі темно й тихо зробити не складно. А от зігріти важливо хоча б руки та ноги, підготуйте для цього пляшки з гарячою водою", – порадила психолог Тіара.

Попри російську агресію українці закохуються, одружуються та народжують дітей. За понад вісім місяців війни пощастило стати батьками й зіркам. Хтось з українських знаменитостей поповнив лави багатодітних батьків, а в когось народився первісток.

У матеріалі Gazeta.ua дізнаєтеся про зірок, у чиїх сім'ях відбулося поповнення під час війни.

Зараз ви читаєте новину «Пологи в "польових умовах": що треба вміти й мати поруч, якщо все пішло не за планом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути