Ексклюзиви
вівторок, 26 серпня 2008 11:46

Поховання VІІ–VІ століть до н.е. знайшли на Тернопільщині

На Тернопільщині під час розкопок кургану виявлено поховання VІІ–VІ століть до н.е.

Як розповів глава експедиції, кандидат історичних наук Микола Бандрівський, під час дослідження курганного могильника VІІ-VІ ст. до народження Христа, що знаходиться між селами Чорнокінці й Коцюбинчики Чортківського району Тернопільської області, виявили досить багато речей побуту того часу.

"Прокопуючи частину насипу кургану до дна, ми виявили, що в його основі лежить завал усипальні, яка мала підквадратну форму розміром близько 11,5 на 11,2 м і була побудована на могутньому стовповому каркасі з використанням величезної кількості кам"яних плит. Також виявили перепалені кістки (кремація) й уламки, щонайменше, п"яти посудин: двох корчаг, горщика і мисок", - розповів археолог.

Окрім цього, дослідники натрапили на товстий шар пожарища, де знайдений бронзовий наконечник стріли, що відноситься до так званого трилопатевого типу з шпилькою на втулці, які використовували в другій половині VІІ століття до н.е, повідомляє Мобіус.

"На краю цього пожарища, що залягало на глибині 1,75 м під шаром вугілля й попелу, ми розчистили унікальний комплект кінської збруї того часу: шість пар вудил із псаліями й металевими деталями декору колісниці. Тут же знайдено чотири бронзові дзвоники, що прикріплялися до кутів кузова колісниці, щоб не тільки прикрасити, але й надати під час пересування колісниці мелодійного звучання", - розповів Бандрівський. Висота дзвіночків - по 10 см кожен.

"Господь дав нам щастя цього року знайти в Коцюбинчиках не тільки унікальні з археологічного боку речі, але і найбільш ранні з відомих на сьогодні в Західній Україні музичні інструменти", - сказав дослідник.

Разом з цими предметами, додає він, виявлено два довгі залізні ножі і одну фігурну ручку бронзового дзеркала-патери. "Саме ручки від таких дзеркал-патер знаходять у місцях святилищ у Дельфах і Афінах, де вони відносяться до культових предметів", - помічає археолог.

За його припущенням, в усипальні, очевидно, було поховано впливову особу того часу.

До речі, нещодавно на Лисій горі біля села Юрківка в Запорізькій області в останні декілька місяців археологи розкопали велике татаро-монгольское поселення, якому як мінімум шість століть, пише ІМК.

Зараз ви читаєте новину «Поховання VІІ–VІ століть до н.е. знайшли на Тернопільщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути