пʼятниця, 01 жовтня 2010 11:27

Майже половина антибіотиків в Україні - підробні

Майже половина антибіотиків в Україні - підробні

Кількість фальсифікованих ліків в Україну збільшується - у деяких сегментах обсяг підробок становить до 40%. Про це заявив директор Агентства медичного маркетингу Юрій Чертков в інтерв"ю тижневику Комментарии.

Щодо поширеності фальсифікованих лікарських засобів (ФЛС) в Україні в цілому Чертков зазначив, що оцінки експертів щодо цього істотно відрізняються - від 0,3 до 40%.

"На мою думку, нині частка ФЛС в Україну не більше 5%, однак найближчим часом варто очікувати збільшення цього показника. Можу з упевненістю сказати, що в найближчому майбутньому з"явиться багато підробок противірусних препаратів", - зазначив він.

Як розповів Чертков, статистика свідчить, що в Україні найчастіше підробляють антибіотики і гормональні препарати. За даними держінспекції, частка ФЛС в цих сегментах сягає 42% і до 20% відповідно.

Також активно фальсифікують ті препарати, які займають велику частку ринку, і високоліквідні, наприклад, ношпу, віагру та інші. Вигідно підробляти широко рекламовані ліки, а також препарати, дія яких або не настільки очевидна, або розтягнута в часі.

Як зазначив директор Агентства медичного маркетингу, більшість підробок - імпортні ліки. В Україну вони надходять переважно з Росії, Китаю та Індії.

"У країну вони потрапляють через митницю, яка "дає добро". Документацію підробити ще простіше, ніж самі препарати. При цьому претензій до митних органів не виникає, оскільки перевірити препарати реально лише у спеціальних лабораторіях за допомогою детального хіміко-фармацевтичного аналізу", - заявив він.

Крім того, за словами Чорткова, в України достатньо багато так званих виробничих майданчиків, на яких "бодяжать" медикаменти, особливо в Харкові та Одесі.

За матеріалами Коментарі

Зараз ви читаєте новину «Майже половина антибіотиків в Україні - підробні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути