неділя, 31 січня 2010 18:25

План порятунку економіки США загрожує ще глибшою кризою

План порятунку економіки США загрожує ще глибшою кризою

700-мільярдна програма порятунку американської економіки (Troubled Asset Relief Program - TARP) допомогла стабілізувати фінансову систему США, але не досягла цілої низки поставлених цілей. Про це йдеться в доповіді генерального інспектора програми Ніла Барофскі.

У доповіді наголошується, що системоутворюючі фінансові організації, банкрутства яких уряд не може допустити ні за яких обставин, стали ще більшими, частково через державні субсидії. Упевненість в тому, що уряд і надалі надаватиме допомогу найбільшим банкам, сприяє проведенню нових ризикованих фінансових операцій.

У доповіді також йдеться про можливість виникнення нового "міхура" на ринку нерухомості. Саме з кризи іпотечного кредитування почалася нинішня фінансова криза.

Крім того, генеральний інспектор TARP констатує, що практика виплати величезних бонусів на Уолл-стріт фактично залишилася незмінною.

За словами генерального інспектора, програма порятунку економіки не призвела до "змістовної реформи" фінансової системи.

"Ми їдемо по тій же звивистій гірській дорозі, але вже на швидшій машині", - йдеться в доповіді.

Багато фундаментальних завдань залишаються невирішеними, що загрожує "таким же або глибшою кризою через два роки, п"ять або десять років".

Програма TARP була прийнята в кінці 2008 року, в розпал фінансової кризи в США. Одержувачами багатомільярдної державної допомоги стали найбільші фінансові організації, багато з яких опинилися на межі банкрутства. Ціла низка банків вже повернули уряду отримані кошти - набагато раніше, ніж передбачали експерти, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «План порятунку економіки США загрожує ще глибшою кризою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути