субота, 09 липня 2011 15:56

Південний Судан став незалежним

Південний Судан став незалежним

В Африці з'явилася нова держава. Незалежність оголосив Південний Судан. У Джубі пройшов військовий парад на честь цієї події. По всій республіці влаштовані святкові церемонії. На урочистості приїхали представники різних країн і організацій, у тому числі делегації з Росії, США, Євросоюзу, Китаю. Напередодні Південний Судан визнала влада колишнього єдиного Судану.

Впевненість у тому, що Республіка Південний Судан "скоро стане новою, 193-ою державою-членом ООН", висловив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Він прибув до столиці нової держави - місто Джуба, де взяв участь в урочистостях з нагоди цієї знаменної події на африканському континенті.

Щоб наблизити цей день, ООН задіяла весь свій чималий миротворчий, посередницький і гуманітарний потенціал. Як підтвердив у Джубі Пан Гі Мун, організація "сповнена рішучості продовжувати підтримувати уряд Південного Судану усіма можливими способами". Одним з проявів цієї підтримки стало заснування нової місії ООН в Південному Судані, розгортання якої почалося вже в п'ятницю, відразу ж після схвалення її мандата Радою Безпеки. Очікується, що після проголошення незалежності Південного Судану його уряд направить генеральному секретарю ООН прохання про вживання республіки в члени всесвітньої організації.

За словами дипломатів, Радбез ООН негайно приступить до розгляду цього питання і вже в наступну середу 13 липня може прийняти резолюцію, в якій буде рекомендувати Генеральній Асамблеї прийняти в члени ООН цю нову державу. У свою чергу Генеральна Асамблея може проголосувати за відповідну резолюцію вже на наступний день. Таким чином Південний Судан може стати 193-ю державою-членом ООН вже 14 липня.

Зараз ви читаєте новину «Південний Судан став незалежним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути