вівторок, 02 березня 2010 16:51

Після землетрусу Чилі загрожує виверження вулкану

Після землетрусу Чилі загрожує виверження вулкану

Протягом найближчих дванадцяти місяців в Чилі відбудеться виверження вулкану, стверджує видання "New Scientist". Спричини його може нещодавній землетрус.

Першим дослідником, який помітив зв"язок між великими землетрусами та збільшенням вулканічної активності був ще Чарльз Дарвін. В своїх записках він відмітив, що сильні землетруси з епіцентром біля берегів Чилі в лютому 1835 року викликали пробудження вулканів і прискорили їх виверження.

В минулому році Девід Пайл з Оксфордського університету і його колеги підтвердили, що таке явище дійсно відбулося в Чилі. Дослідники також виявили, що після землетрусів 1906 року (магнітуда 8,3), та 1960 року (магнітуда 9,5), сталися три або чотири виверження вулканів, приблизно в 500 км від епіцентру землетрусу. Повідомляється, що землетрус силою 8,8 балів за шкалою Ріхтера стався в тому ж секторі, який вивчав Дарвін в 1835 році.

Відтак і після цьогорічного землетрусу експерти очікують підвищення вулканічної активності.

"Ми маємо намір використати супутники для вимірювання температури та деформації грунту, таким чином, щоб контролювати вулкани по всій території країни", - сказав Пайл.

Він також зазначив, що загроза життю місцевих жителів внаслідок підвищення вулканічної активності є мінімальною.

"У вулканах, які вже є активними, ми спостерігатимемо сильні викиди пари, але на даний момент ми не очікуємо значного підвищення ризику", - підкреслив він.

Нещодавній землетрус в Чилі забрав життя більше 700 осіб. Епіцентр знаходився на відстані 115 км на північний схід від міста Консепсьйон, на глибині 35 кілометрів під землею.

Gazeta.ua за матеріалами Tvn24

Зараз ви читаєте новину «Після землетрусу Чилі загрожує виверження вулкану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути