вівторок, 14 вересня 2010 19:56

Після введення соціальних карток ціни на продукти піднімуться на 8%

Після введення соціальних карток ціни на продукти піднімуться на 8%

Українська аграрна конфедерація і Українська торгівельна асоціація разом з іншими професійними об"єднаннями агропромислового комплексу ініціюють впровадження соціальної картки для незахищених верств населення.

Про це на прес-конференції заявив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

"З початку року ціни на газ зросли в середньому на 13%, на електроенергію - на 6%, заробітна плата у хлібопекарів виросла у 3,5%. Пшениця подорожчала більш як на 20%. Абсолютно закономірно постає питання про підвищення цін на хліб. Однак держава адмініструє ціни на сільськогосподарську продукцію, що суперечить принципам ринкової економіки. Ми бачимо шалений тиск, регулювання цін. Краще було б дотувати людей, які мають низький статок", - сказав Козаченко.

На його думку, малозабезпеченим верствам слід видавати картки на продукти соціального вжитку. На це держава має на наступний рік виділити 3 млрд грн. Компенсацією будуть податки від агропромислових компаній, які не будуть скуті обмеженнями цін і експорту. За рахунок податків фінансова ситуація покращиться у 3 рази. Якщо держава "відпустить" ціни, їхній ріст на соціальну групу товарів може скласти 7,5-8%.

"Дотацій потребує приблизно 5-та частина населення. Це приблизно 9 млн людей. Поділіть 3 мільярди гривень на 9 мільйонів і отримаєте, скільки отримує сама людина", - сказав президент конфедерації.

На зауваження журналістів, що кожна малозабеспечена людина отримає по 333 грн, тобто менше 30-ти гривень, Козаченко сказав: "Це повинен бути початок. Ми говоримо взагалі на змінену ситуації щодо адміністрування цін".

Окрім того, він уточнив, що такі дотації спочатку потрібно давати інвалідам, а потім розглядати можливість їх надання іншим соціально незахищеним верствам.

"Уряду потрібно змінювати бюджет, проробляти цілу роботу. Легше дати відповідну команду податковій службі, щоб вони перевіряли ціну товару на полиці", - сказав у свою чергу президент Української торгівельної асоціації Ігор Баленко.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Після введення соціальних карток ціни на продукти піднімуться на 8%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути