середа, 10 березня 2021 23:52

"Після університету треба відпрацювати в небезпечному районі" - українка про зарплати в Туреччині
5

Наталя розповіла, скільки заробляють вчителі у Туреччині
Фото: nataliya_sonmez
Наталя розповіла, скільки заробляють вчителі у Туреччині
Наталя розповіла, скільки заробляють вчителі у Туреччині
Наталя розповіла, скільки заробляють вчителі у Туреччині
Наталя розповіла, скільки заробляють вчителі у Туреччині

Наталя Сонмеж, яка живе в Туреччині, розповіла про зарплати в Туреччині. Зокрема, вчителі та лікарі тут непогано заробляють на відміну від українських колег.

"У Туреччині розділяють вчителів та лікарів на державних та приватних. Справа в тому, що після випуску із університету молодих фахівців на 3 роки відправляють у далекі куточки країни: кому як повезе, але як правило направляють на Схід країни , де ситуація зовсім неспокійна (ще досі є терористичні групи (PKK)), люди там "глибоко" традиційні і працювати і жити в такому селі чи місті досить неспокійно. В 90-х роках скільки було вбитих курдською групою вчителів та лікарів , яких направляли на Схід для розвитку регіону, осадок залишається до цього часу, тому більшість вчителів обирають шлях вчителювання у приватних школах, де зарплати нижчі, ну але більш безпечно", - каже Наталія.

За даними в інтернеті середня зарплата лікаря в державній школі - 1100 $. У приватних (коливається від міста, в Анкарі приблизно 603 $. Поліцейський має - 1300 $, юрист - 2100 $

інженери- 1700-2300 $, касир - 800 $, стоматолог - 1850$.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заборонено приймати ванну після десятої вечора" – українка про життя в Швейцарії

"Але із цієї суми вичисляють податок на дохід, який становить від 15 до 40% + інші податки. Наприклад, мінімальна зарплата становить 2825 лір (15% податок), чиста зарплата - 2400 лір (323 долари)", - пояснює Наталія.

Чим вища зарплата тим вищий податок.

"Наприклад вчителі у нашій школі чистими заробляють від 2800 до 5000 лір ( 376- 671 $). В Туреччині великий розрив між незаможніми (які заробляють мінімальну ЗП і тримаються за неї двома руками, щоб прогодувати сім'ю) та багатими (які живуть ні в чому собі не відмовляючи), а середній клас - зникаючий вид", - каже українка.

В останні кілька років, іноземці їдуть до Китаю, щоб заробити. Про це розповідає Поліна, яка мешкає в місті Дапен у Китаї. Тут готові платити приїжджим в кілька разів більше, отримуючи досвід і знання у відповідь. Це дуже вигідно для іноземців так і для китайців.

Зараз ви читаєте новину «"Після університету треба відпрацювати в небезпечному районі" - українка про зарплати в Туреччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути