
Надія Савченко після полону повертається в Україну. Має фізичне та психологічне виснаження. Після неодноразових голодувань — зневоднення та порушення обміну речовин.
"Від постійних голодувань найдужче страждає печінка. Застій жовчі провокує хронічні запальні процеси. Призводить до утворення каменів, - каже Оксана Скиталінська, 51 рік, віце-президент Асоціації дієтологів України. - Страждає серцево-судинна система: слабне серцевий м'яз, розвивається серцева недостатність".
Якщо колоти глюкозу та вітаміни, приймати дієтичні продукти та чисту негазовану воду, органи поступово відновлюються і починають нормально функціонувати. Це може тривати до року.
"Реабілітація після голодування має бути така: пити чисту воду, підкислену кількома краплями лимонного соку, настій шипшини чи узвар,- каже дієтолог. - Добре діє на шлунок відвар вівса та рису, кисломолочний сир та натуральний йогурт. Укріплює імунітет курячий бульйон.
Проте згодом раціон потрібно урізноманітнювати. Поступово збільшувати порції. Додавати в раціон печені овочі, фрукти, крупи, відварну рибу. Вегетаріанські зелені супи, соки зі свіжих фруктів.
Та найголовніше - слід постійно себе контролювати, щоб уникнути нудоти, тяжкості в животі, болі та різі в шлунку. Весь час має лишатися бажання поїсти. Хоча це нелегко, але треба недоїдати. Їсти краще частіше і потроху, ретельно пережовуючи."
Щоб відновити печінку слід утриматися від кислого, гострого та солоного, бо можуть з"явитися набряки. Обережно з цукром, бо він може викликати спазм капілярів — запаморочення і нудоту. Слід поприймати жиророзчинні вітаміни А, D, E.
А серцево-судинну систему допоможе укріпити курс реабілітації у кардіолога.
Коментарі