Ексклюзиви
пʼятниця, 29 березня 2013 04:42

Пінчуку вручили одну з найпрестижніших відзнак Франції

Пінчуку вручили одну з найпрестижніших відзнак Франції
Фото: artinvestment.ru

Орден мистецтва і літератури присуджують за вагомий внесок у розвиток культури світу. Нині кавалером ордена став українець — бізнесмен і філантроп Віктор Пінчук.

У французькому Міністерстві культури зібралися вершки мистецької спільноти — художники і письменники, куратори, колекціонери й меценати. Стати кавалером ордена мистецтв і літератури для них — велика честь. Нині нагороду отримують лише четверо.

"Ви – обличчя європейського та міжнародного меценатства, ви закохані в мистецтво, і ви наважилися на служіння йому поставити свій успіх. Шановний пане Пінчук, Французька республіка оголошує вас кавалером ордена мистецтв і літератури", - проголосив міністр культури та комунікації Франції Орелі Філіппетті.

"Це неймовірно — чути таке про себе у центрі найпрекраснішого міста світу. Для мене надзвичайно почесно отримувати нагороду в країні, яка несе світу так багато з точки зору культури. Тут почалась відома Французька революція, а я вважаю, що сучасне мистецтво — це найреволюційніша зброя світу — вона змінює спосіб мислення", - каже Пінчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ольга Фреймут перешивала бабусині сукні

Нагородили бізнесмена і філантропа ще 2010-ого — за справжню революцію в українському культурному просторі, підтримку сучасних художників на локальному та глобальному рівнях. Це, зокрема, створення потужного осередку сучасного мистецтва в Східній Європі — київського ПінчукАртЦентру, який, окрім мистецької, виконує ще й просвітницьку функцію. 2007-го та 2009-го саме ПінчукАртЦентр представляв Україну на венеційській Бієнале.

Зірка сучасного мистецтва — Джефф Кунс — як ніхто знає, як важливо для молодих художників мати підтримку. З цією метою 2009-ого з'явилися одразу дві відзнаки — премія ПінчукАртЦентру і Future Generation Art Prize. Одна підтримує винятково українські таланти, друга — молодих митців з усього світу.

"Його робота дуже важлива, він промотує найкращих митців планети, але водночас Віктор Пінчук відкриває нові — молоді — імена. Франція завжди допомагала молодим талантам, і була відкрита для художників і всіх, хто допомагає мистецтву", - каже Філіпетті.

Орден мистецтв і літератури вручають понад півстоліття. 1957-го премію заснував тодішній міністр культури Андре Мальро і затвердив особисто Шарль де Голль. Не французи отримують цю відзнаку вкрай рідко. Серед кавалерів ордена — Микола Цискарідзе, Джордж Клуні і Тім Бертон.

"Для мене це – дуже велика честь, і я цим дуже пишаюся. Як громадянину України, мені це дуже почесно. Я вважаю, що в якійсь мірі це нагороджена Україна", - каже Пінчук.

Зараз ви читаєте новину «Пінчуку вручили одну з найпрестижніших відзнак Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути