понеділок, 08 листопада 2010 11:00

Підприємці масово скуповують долари, готуючись піти у тінь

Підприємці масово скуповують долари, готуючись піти у тінь
У жовтні українці купили іноземної валюти на 3,2 млрд доларів, а продали - всього на 1,34 млрд. Таким чином, об'єм готівкового долара поза банківською системою тільки за один місяць збільшився на 1,87 млрд доларів.

Останній раз наші співвітчизники з таким "апетитом" купували валюту в кризовому листопаді 2008-го. Тоді вони скупили на 2,3 млрд доларів більше, ніж продали. Але якщо два роки тому більшість громадян стояли в чергах і були переконані в неминучому краху гривні (прогноз у 15 грн за долар вважався помірним), то зараз девальваційні очікування - це тільки одна з причин, але не головна. Основним чинником валютного ажіотажу в Україні експерти називають активну тінізацію бізнесу через посилення адміністративного тиску.

Ситуація на вітчизняному валютному ринку посилюється тим, що жовтень став другим місяцем поспіль, коли населення в авральному режимі скуповувало долар та інші валюти. У вересні сальдо між купівлею і продажем складало 1,61 млрд доларів. Для того, щоб було зрозуміло, як сильно восени виріс попит на готівковий долар і євро, варто зазначити, що за два останні місяці з банків "пішло" валюти на 34% більше, ніж за перші вісім місяців 2010 року разом узятих (відтік валюти за січень-серпень - 2,59 млрд доларів, а за вересень-жовтень - 3,48 млрд доларів).

Однією з причин збільшення інтересу населення до долара - збільшені девальваційні очікування. Починаючи з вересня баланс сил на міжбанку змінився: попит на долар став перевищувати пропозицію. Національний банк відновив інтервенції: у вересні регулятор продав 686,9 млн доларів, а в жовтні - 734 млн доларів. Через участь НБУ за два осінні місяці курс долара в Україні виріс дуже мало, на 8 копійок - до 7,965 грн (купівля на міжбанку).

"Ми вважаємо, що НБУ повністю контролює ситуацію і не дозволить до кінця року курсу долара вийти за межі 8 грн. Проте навіть натяк на послаблення гривні породив масу спекулятивних прогнозів про те, що долар в осяжному майбутньому може зміцнитися і до 9 і до 12 грн. Швидше за все, такі розмови змусили значну частину населення переводити свої готівкові заощадження у валюту", - зазначив директор аналітичного департаменту інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексій Блинов.

Втім, одним страхом девальвації гривні не можна пояснити "відхід" з банків майже 3,5 млрд доларів всього за два місяці. Ще одним чинником нестримно збільшеного попиту на валюту експерти називають Податковий кодекс, а точніше - активну підготовку бізнесу до його прийняття.

"Останній варіант Податкового кодексу помітно ускладнює життя підприємцям, які працюють по спрощеній системі оподаткування. Тому не виключено, що бізнес активно запасається готівковими доларовими ресурсами, готуючись перевести свою діяльність в тінь після набуття чинності нового Кодексу (має набути чинності з 1 січня 2011 року) ", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. Експерт пояснює, що готівковий долар в Україні традиційно є універсальним розрахунковим засобом для тіньового бізнесу.

Дело

Зараз ви читаєте новину «Підприємці масово скуповують долари, готуючись піти у тінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути