понеділок, 09 листопада 2009 14:11

Під час падіння Берлінської стіни Меркель була в сауні

Під час падіння Берлінської стіни Меркель була в сауні

Напередодні святкування 20-річчя падіння Берлінської стіни канцлер Німеччини Ангела Меркель розповіла про те, що відбувалося 9 листопада 1989 року, пише Даніло Таіно в газеті Corriere della Sera.

В період диктатури Ангела Меркель жила, як всі східні німці, ніякого героїзму.

"Я не була прихильницею режиму, але і не була активною дисиденткою, що боролася за громадянські права, я не працювала проти держави. Але з дитячих років я завжди тримала дистанцію: одне лише те, що батько був священиком-євангелістом, змушувало мене займати критичну позицію. У мене завжди була своя думка", - розповіла фрау Меркель.

У той історичний вечір Ангела, 35-річна жінка, яка займалася наукою, включила телевізор і зрозуміла, що щось відбувається. Але ситуація була неясна. Вона подзвонила матері і порадила мати під рукою західні гроші, тому що вони можуть знадобитися. Потім вона, як завжди по четвергах, сходила в сауну, випила пиво в барі на розі і тільки потім зрозуміла, що кордон був відкритий, що Східний Берлін з"єднався із Західним, вперше за останні 28 років. Це було спільне свято.

Меркель називає НДР державою несправедливості, не заснованою на праві, державою, в якій не було вільних виборів, демократії, свободи вибору. Була диктатура пролетаріату, і пролетарями повинні були бути всі, навіть люди з вищою освітою. Але 35 років в НДР з життя не викинеш, сказала Меркель.

Захід Ангела бачила по телевізору, і він їй не подобався.

"Я часто дивилася західні детективи, і часткова думка про Захід склалася на основі цих фільмів", - зізналася канцлер.

Вона комфортніше почувалась в Будапешті або Москві, ніж на Заході, де вона побувала лише одного разу, коли відвідувала родичів в 1986 році.

9 листопада 1989 року все змінилося, і через 20 років ця пані - канцлер провідної європейської країни. У найближчий понеділок вона прийматиме в Берліні глав держав і урядів половини світу. Не буде лише президента США Обами, у якого на цей день вже була складена насичена програма.

"В понеділок, - говорить Ангела Меркель, - буде не тільки німецьке свято. Бранденбурзькі ворота - європейський символ, що нагадує про те, що Європа була колись розділена".

InoPressa.ru

Зараз ви читаєте новину «Під час падіння Берлінської стіни Меркель була в сауні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути