вівторок, 16 вересня 2008 10:10

Перший міжнародний фестиваль дерунів пройде 20 вересня в Коростені

Третьої суботи поточного місяця, а саме 20 вересня в місті Коростень відбудеться Перший міжнародний фестиваль дерунів.

Про це повідомив у понеділок на прес-конференції в УНІАН міський голова Коростеня Володимир Москаленко.

Представляючи головного організатора заходу – міську владу - він поінформував, що на сьогодні для участі у фестивалі свої заявки вже подали 46 команд, які представлятимуть, крім України, Польщу, Росію, Білорусію та Молдову. В.Москаленко при цьому зазначив, що заявки ще продовжують прийматись.

"Це вперше в історії України проходить такий фестиваль. І він "має підстави" проходити саме в нас – у Коростені, бо це поліський край, де весь час там вирощувалась добра картопля", - наголосив мер міста.

За його словами, зараз проводиться дуже потужна підготовка до проведення цього свята.

В.Москаленко пообіцяв багато імпровізації та вражень всім гостям, хто завітає на фестиваль.

Він повідомив, що 5 днів тому в місті вже відбувся Дитячий фестиваль дерунів (в дитячих закладах Коростеня) і захід був дуже вдалим. "Дорослий" фестиваль проводитиметься в центральному парку міста, який сам по собі вже є, як підкреслив міський голова, дивовижним явищем природи та відомим своїми історичними місцями та пам"ятками.

Передбачається, що в парку все буде оформлено в народному стилі, історично пов"язаному з древлянською культурою. Зустрічатимуть гостей учасники фестивалю в національних костюмах. Будуть облаштовані імпровізовані сцени для концертних виступів.

"Але головним дійством фестивалю буде змагання, хто краще приготує деруни", - зазначив В.Москаленко.

За словами міського голови, будь-хто з гостей фестивалю зможе стати дегустатором. Бажаючим відвідувачам заходу видаватимуться при цьому бейджики, вартістю 30 грн кожний – ці кошти перераховуватимуться у Фонд дерунів. Дегустатор безкоштовно зможе спробувати деруни в усіх точках учасників фестивалю та дати оцінку страві. Передбачено, що та з команд, яка набере найбільше балів та здобуде визнання журі професійних кулінарів, й стане переможцем Першого фестивалю дерунів. Буде організовано і змагання серед дегустаторів.А журналістів, які прибудуть на фестиваль, зазначив В.Москаленко, пригощатимуть дерунами безкоштовно.

Також програма фестивалю передбачає проведення низки супутніх конкурсів, зокрема, на найцікавіший твір про деруни, конкурс плакату, конкурс на найбільшого деруна та інші, які, як підкреслив мер міста, жодним чином не пов"язані з політикою, а спрямовані виключно на відпочинок людей.

Свято розпочнеться об 11.00, водночас офіційне відкриття свята заплановано на 13.00.

В.Москаленко поінформував, що ідея фестивалю належить письменникові Валерію Нечипоренко.

Присутній на прес-конференції В.Нечипоренко зазначив, що організатори фестивалю відкриті для сприйняття нових ідей та пропозицій щодо проведення заходу.

За його словами, фестиваль планується розвивати і вже наступного року для участі в ньому планують запросити чорногорців, естонців, латишів, представників інших коаїн.

"Ми розкрутимо це свято, цей фестиваль. У аналогічних фестивалів дуже велике майбутнє,", - запевнив мер Коростеня, повідомивши, що його планується довести до рівня пивного фестивалю Октобер-Фест в Мюнхені чи міжнародного фестивалю гуляшу , що проводиться в Угорщині.

В.Нечипоренко зазначив, що це вже другий фестиваль в Коростені, який започаткований, дякуючи В.Москаленку: в місті вже 9 років підряд проходить всеукраїнський літературний фестиваль "Просто так".

Офіційними спонсорами фестивалю стали компанія "Олія "Чумак. Золота" та торгівельна марка "Приватна колекція".

* Дістатися до Коростеня (130 км по оновленій трасі Київ-Ковель) можна машиною, комфортабельним автобусом (відправлення майже через кожних півгодини з приміської автостанції, що біля метро Святошин), електричкою.

Зараз ви читаєте новину «Перший міжнародний фестиваль дерунів пройде 20 вересня в Коростені ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути