Ексклюзиви
понеділок, 25 січня 2016 08:00

Перший компроміс із Януковичем і смерть Романа Сеника (25 січня)
8

 

Зранку 25 січня один із учасників акції протесту з власної ініціативи пішов до "Беркута". Із прапором у руках мітингувальник провів переговори з силовиками. На певний час обидві сторони на Грушевського зупинили протистояння.

 

Вранці в одній із київських лікарень помер 45-річний майданівець зі Львівщини Роман Сеник. 22 січня на Грушевського він отримав поранення грудної клітки.

 

"Кілька днів лікарі боролися за його життя, але рани були надто важкими. У нього було важке поранення в легені, він переніс кілька операцій, довелося ампутувати руку", – сказала народний депутат від "Свободи" Ірина Сех.

25 січня у Києві пройшла Всеукраїнська конференція Євромайданів. 33 учасники заходу одноголосно проголосували за використання зброї для оборони активістів.

"Зброю застосовувати потрібно лише у відповідь, у разі загрози людському життю. Я це робитиму перший", - зауважив на конференції Анатолій Гриценко.

Мітингувальники захопили будівлю Міністерства енергетики та вугільної промисловості, що на Хрещатику.

"Ми будемо продовжувати захоплення будівель для того, щоб паралізувати дію влади в столиці", - сказав один із активістів.

Однак після розмови з міністром енергетики Едуардом Ставицьким протестувальники залишили приміщення.

25 січня активісти донецького Автомайдану на 7 машинах пікетували резиденцію "Люкс" у Донецьку, де живе Рінат Ахметов.

 

"Рінат Ахметов має своїх представників в органах виконавчої і законодавчої влади, є найбагатшою людиною країни і, безумовно, має можливість вплинути на Януковича і його поплічників. Ахметов обіцяв вислухати всіх, хто прийде до нього з конструктивними пропозиціями. Ми хочемо запропонувати Ахметову виступити в ролі миротворця і припинити братовбивчу війну. Ми йдемо з миром", - ідеться у повідомленні Автомайдану.

У цей же день в одному з готелів Києва відбулася зустріч олігархів Дмитра Фірташа та Ріната Ахметова, які радилися, як нормалізувати ситуацію.

"Бізнес не може залишатися осторонь, коли гинуть люди, виникає реальна загроза розколу країни, політична криза може викликати системну економічну кризу і в результаті неминуче зниження рівня життя", – заявив Ахметов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майданівці відмовляються від переговорів і зводять нову барикаду (24 січня)

25 січня протестувальники продовжували захоплювати обласні держадміністрації.

У цей день штурмом була взята Вінницька ОДА. Попри величезну кількість силовиків всередині та по периметру будівлі, мітингувальники зайшли в приміщення. Однак там їх зустріли нові загони "Беркута". У хід пішли сльозогінний газ і світлошумові гранати. Вінничанам вдалося "взяти" ОДА.

Будівлю обладміністрації захопили також у Полтаві.

 

25 січня відбулися чергові переговори між опозицією і Януковичем, на яких уперше був запропонований компроміс. Янукович, зокрема, запропонував Арсенію Яценюку посаду прем'єр-міністра, а Віталію Кличку - гуманітарного віце-прем'єра.

Також президент пообіцяв змінити Конституцію і відмінити "диктаторські закони", але тільки після того, як мітингувальники звільнять вулиці столиці.

Опозиція не прийняла, але й не відкинула пропозиції Януковича. На сцені Майдану політики заявили, що готові брати на себе відповідальність за долю країни.

У той же час група "регіоналів" висловила незгоду з силовим вирішенням конфлікту у центрі столиці. Також представники правлячої партії заявили, що їм не подобається діяльність уряду Азарова.

Зараз ви читаєте новину «Перший компроміс із Януковичем і смерть Романа Сеника (25 січня)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути