Ексклюзиви
середа, 28 листопада 2007 08:55

Переговори по Косово закінчилися безрезультатно. Бєлград погрожує блокадою

Завершальний раунд переговорів між Бєлградом і Пріштіной про майбутній статус Косова не приніс позитивних результатів. У середу в курортному місті Баден під Віднем, де з початку цього тижня сторони за посередництва "трійки" Контактної групи у складі представників Росії, ЄС і США обговорювали шляхи вирішення косовської проблеми, відбудеться остання зустріч, на якій буде підбито підсумок роботі, виконаній в рамках переговорного процесу від серпня нинішнього року. Кожна з делегацій виступить із власною заявою та поясненням того, чому не вдалося зблизити позиції сторін щодо статусу Косова.

Косовські албанці вважають питання про незалежність краю давно вирішеним і не бачать сенсу в його обговореннях. На їхню думку, залишилося тільки вибрати і погодити з США, Європейським союзом і НАТО дату, коли новий краєвий парламент ухвалить відповідну заява і звернеться до світової спільноти з проханням про державне визнання Косова.

За словами лідерів косовських албанців, це може відбутися вже цієї зими. "Така демократична воля більшості населення Косова, і ми повинні її поважати, – заявив журналістам у Бадені президент краю Фатмір Сейдіу. – Ми не хочемо залишатися заручниками тих, хто заперечує наше право на самостійне існування".

У свою чергу, Бєлград наполягає на продовженні переговорного процесу і попереджає про фатальні наслідки, якими може обернутися для Балкан відсутність компромісу щодо статусу Косова. Остаточне врегулювання косовської проблеми може бути забезпечене тільки в Раді Безпеки ООН, наголосив у зв"язку з цим прем"єр-міністр Сербії Воїслав Коштуніца. За його словами, Бєлград готовий визнати лише рішення РБ ООН. "Все інше нас не влаштовує", – сказав він.

Крім того, Сербія загрожує ввести економічну блокаду і заборону на поїздки в Косове, якщо провінція, що відкололася, проголосить свою незалежність. Зокрема, краю загрожує відключення від енергопостачання. Про це повідомляє AP із посиланням на анонімне джерело в сербській делегації.

Сербський міністр по Косову Слободан Самарджіч заявив журналістам, що Бєлград реагуватиме "як будь-яка країна в Європі, якщо її кордони будуть у небезпеці".

Міжнародні посередники також навряд чи зможуть виробити компромісне рішення до 10 грудня. Ця дата була визначена ООН як крайній термін для ухвалення резолюції. Якщо ж нетерпляче Косове заявить про свою державність десь на початку 2008 року, то це принесе на Балкани нові потрясіння і, можливо, насильство.

Офіційні представники обох протиборчих сторін категорично не хочуть йти на жодні поступки. Етнічна албанська більшість вимагає повної незалежності Косова, тоді як Сербія наполягає на тому, щоб південна провінція залишалася частиною її території.

Тим часом новий прем"єр-міністр Косова, лідер Демократичної партії Хашім Тачі впевнений, що регіону не загрожує насильство, якщо буде оголошена незалежність. "Більше не буде ні війни, ні вбивств, ні насильства в регіоні – ми це обіцяємо", – заявив він напередодні.

Нагадаємо, що недавно міністри закордонних справ країн ЄС закликали косоварів утриматися від одностороннього проголошення незалежності. Попередній раунд переговорів між Сербією і Косовим, що проходив в Брюсселі, закінчився безрезультатно, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Переговори по Косово закінчилися безрезультатно. Бєлград погрожує блокадою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути