четвер, 06 березня 2008 18:12

Перед 8 Березня квітникарі сплять по чотири години

Автор: фото: Віктор КОШМАЛ
  В ”Експоцентрі” в Чернігові Дмитро Дімов показує тюльпани, які виростила їхня з батьком фірма ”Ірбіс” до 8 Березня
В ”Експоцентрі” в Чернігові Дмитро Дімов показує тюльпани, які виростила їхня з батьком фірма ”Ірбіс” до 8 Березня

Перед стендом чернігівської фірми "Ірбіс" в "Експоцентрі" п"ять ящиків із рожевими, фіолетовими, білими, жовтими, бузково-білими тюльпанами. Квіти продають на зріз по 4–4,5 грн.

— До 8 березня ми виростили 20 тисяч тюльпанів, — каже директор фірми "Ірбіс" Сергій Дімов, 45 років. — Уже розкупили всі крокуси. Їх було п"ятсот горщиків. Посадили чотириста горщиків нарцисів і дві тисячі гіацинтів.

Щоб тюльпани встигли розцвісти до свята, їх висаджують у кінці жовтня — І–ІІ декаді листопада. Цибулини привозять із Нідерландів.

— Набравшись досвіду, їх уже легко вирощувати. Важко з іншими квітами, які ми садимо до Нового року, — пуансетією (різдвяна зірка. — "ГПУ") і цикламеном, — зазначає Сергій Афанасійович.

Мода на квіти змінюється так само, як на одяг і взуття.

— Тюльпани і досі актуальні. Просто раніше всі переважно купували червоні. Нині люди стали перебірливішими. Більшим попитом користуються жовті, білі, ніжно-рожеві відтінки. Менш популярними стали троянди-гіганти і гвоздики. Нині актуальні компактні букети з дрібних троянд і гвоздик. Із кожним роком дедалі жвавіше купують нарциси і крокуси. Їх ми цього сезону посадили вдвічі більше. Чого не можна сказати про гіацинти.

Традиційно найбільше тюльпанів у Чернігів привозять із селища Березна Менського району. Там саджають у теплицях червоні квіти сорту Ерік. Тюльпанами займаються з десяток сімей. Але це не основний бізнес для людей. Більше грошей приносить картопля.

— Це як хобі, — каже березнянка Тетяна Павленко. — Теплиця невелика, затінена сусідньою ялиною та парканом. Великих грошей не заробляємо.

Чернігівський підприємець Євген Корж поставив теплиці у Стольному Менського району. Там будинок його бабусі. Квіти вирощує разом із матір"ю Клавдією Петрівною. Вона педагог за освітою, нині повністю перейшла на квітковий бізнес. Коржі мають кілька торгових точок у Чернігові.

Жовтий колір символізує сонце й багатство

— Тиждень перед 8 Березня спимо по 3–4 години на добу, — розповідає Клавдія Корж, 51 рік. — У теплицях нині квіти зрізані, і показати нічого. Потім вони засадяться на літо та 1 вересня. Квіти — це тяжка праця з невеликими прибутками. Років за п"ять сім"єю можна назбирати на недороге авто. У нас застарілі технології. Син на київській виставці познайомився з голландцем. Коли той взнав, як ми тягаємо цибулини тюльпанів із погреба в сарай та в теплиці, сказав, що так квіти виростити неможливо. У них усе робиться автоматично, а в нас — ручна праця.

Курсант чернігівського юридичного коледжу Олег Радченко, 21 рік, уже вирішив, що на свято даруватиме троянди темно-червоного кольору. Такі, щоб здаля здавалися чорними.

— Чоловіки переважно купують червоні квіти, — говорить продавчиня з чернігівського центрального ринку Юлія Коробко, 23 роки. — Причому обирають темно-червоні, аж бордові. Це колір любові та пристрасті. На 8 Березня ми продаватимемо троянди, гвоздики, хризантеми та орхідеї. Будуть махрові тюльпани. У них пелюстки зубчиками.

На квіткових рядах переважно товар із Голландії, Колумбії та Еквадору. Улітку з"являється більше квітів, вирощених у теплицях та у відкритому ґрунті поблизу Чернігова. У селах Киїнка та Павлівка люди вирощують хризантеми. У приватному секторі, на Масанах та Лісковиці, — троянди, лілії та гербери.

— З самого дитинства допомагала батькам вирощувати на продаж троянди, лілії, стрелеції, антуріум, — розповідає Юлія Коробко. Її родина живе в селищі Михайло-Коцюбинське Чернігівського району. — У мами навіть орхідеї цвіли. Але це для себе, не на продаж. Тепер капітальні скляні зимові теплиці утримувати невигідно. Постійно дорожчає газ для опалення. І конкурувати по ціні з Колумбією та Еквадором складно. Інша річ — накритий поліетиленом парник. Газу йому не треба. Починаючи з квітня і по листопад у нас удома все засаджене. Чернігівці вирощують хай небагато, але товар якісний. Троянди в будь-якому випадку свіжіші від закордонних. І наші, і привозні квіти майже не пахнуть. Але в місцевих менше хімії. Там саджають великі партії, тому переживають, щоб не пропали. У наших теплицях квітів не так багато, як і загинуть — не так жалко.

Років 20 тому в Чернігові вирощували на продаж лише гладіолуси та жоржини. Потім з"явилися теплиці з червоними гвоздиками і тюльпанами одного сорту, бо іншого взяти було ніде. Згодом стали возити квіти з-за кордону. Найрізноманітніших найменувань, кольорів та сортів. Чернігівці побачили лілію, герберу. Потім почали вирощувати цю дивину в себе.

Квітникарі кажуть, що окрім червоних і білих стали частіше купувати жовті квіти.

— Казали, траурний, колір розлуки. Насправді жовтий символізує сонце й багатство, — пояснює Коробко. — Це мій улюблений колір. З"явились і різні відтінки коралового та кремового кольорів. І навіть зелений. Ось, подивіться — хризантеми, — показує маленькі світло-зелені квіти. Селекціонери працюють у поті чола. Отам у мене ромашкова хризантема. Це теж новинка.

У будні на чернігівському базарі троянда коштує 10 грн, гілочка орхідеї — 25. Перед 8 Березня ціни на квіти зростають утричі.

Зараз ви читаєте новину «Перед 8 Березня квітникарі сплять по чотири години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути