субота, 19 серпня 2017 13:37

Пенсії українців порівняли з білоруськими, польськими та американськими

Автор: Politeka
  Як відрізняються пенсії українців від  білоруських, польських та американських
Як відрізняються пенсії українців від білоруських, польських та американських

Кілька років тому українці віддавали на пенсії з кожної зарплати по 37%.

Ставку єдиного соціального внеску скоротили до 22% від зарплати в 2016 році. У Мінсоцполітики і в Пенсійному фонді визнають, що це рішення призвело до різкого зростання дефіциту.

Якщо в 2015-му на українські пенсії не вистачало близько 80 млрд грн, вже у 2016-му з державної скарбниці довелося компенсувати дефіцит в 145 млрд, пише Сегодня.

Зараз українці віддають "на пенсії" приблизно 22% своєї зарплати. Мінімальний внесок до ПФ – 704 грн, а мінімальна пенсія – 1312 грн. Головна проблема чинної системи – співвідношення платників податку до пенсіонерів – один до одного. При цьому багато роботодавців сплачують ЄСВ з мінімальної зарплати.

В той же час в Білорусі пенсія "коштує" 29% від зарплати, а пенсійний вік з наступного року для чоловіків складе 63 роки, а для жінок – 58 років. Мінімальна пенсія – 2238 гривень (або трохи більше 170 білоруських рублів), а мінімальний внесок "на пенсію" – 1010 грн. За даними Національного статистичного комітету Білорусі, 10 працюючих утримують 5 пенсіонерів.

Пенсіонери отримують дві пенсії в Польщі – одну із солідарного рівня, і ще одну з накопичувального. Таку систему запровадили ще в кінці 90-х. "Вартість" пенсії – 19,52% від зарплати. 12% йде на солідарний рівень, а 7,5% – на індивідуальні пенсійні рахунки. Мінімальна пенсія в Польщі – понад 7 тис. грн (1000 злотих). Це в п'ять разів більше, ніж в Україні, але в кілька разів менше, ніж, приміром, у Франції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр назвав три умови для успішної пенсійної реформи

У Польщі пенсійний вік для чоловіків – 65 років, а для жінок – 60 років. Ще кілька років тому уряд планував підвищити пенсійний вік до 67 років, однак під тиском людей, не згодних з таким порядком речей, це рішення скасували.

Практично всі польські пенсіонери старше 75 років користуються пільгами – безкоштовною медициною, пільговим проїздом у громадському транспорті.

У США пенсійний вік – 67 років. При цьому для отримання пенсії достатньо 10 років платити 15% від своєї зарплати в Пенсійний фонд. Американська пенсійна система з'явилася ще в 1935 році, коли Франклін Рузвельт підписав закон "Про соціальне забезпечення" (Social Security Act). Середній розмір пенсії – $1500. Це 39 тис. грн, за діючим курсом гривні.

Від оплати внесків до Пенсійного фонду ухиляється 6-7 млн працездатного населення України.

Зараз ви читаєте новину «Пенсії українців порівняли з білоруськими, польськими та американськими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути