Ексклюзиви
понеділок, 15 липня 2019 04:05

Патріарх Варфоломій підтвердив незалежність ПЦУ

Патріарх Варфоломій підтвердив незалежність ПЦУ
Патріарх Варфоломій запевнив, що ПЦУ є самостійною церквою. Фото: 112

Українська автокефалія нічим не відрізняється від багатьох автокефалій інших помісних церков.

Константинопольський патріархат надає їй допомогу виключно, як церква-мати, розповів Вселенський патріарх Варфоломій в інтерв'ю ТСН.

"Наш патріархат є істинною Материнською Церквою, і як істинна мати він, за прикладом премудрого Соломона, по відновленню тих, хто був у розколі, протягом трьох місяців провів там Об'єднавчий собор. Він почув і прийняв офіційне прохання всього Собору про автокефалію. І тоді він надав їм статус автокефалії.

Чи ви вважаєте, що для Патріархату було легко протягом усіх цих років переживати відлучення своїх дітей від обійм і підтримки матері? У жодному разі! Навпаки! Материнська Церква, що з таким тяжким трудом катехизувала, хрестила, очистила й навчила своїх дітей, створила для них абетку, в силу зовнішніх обставин була вимушена сказати їм: "Дітки, тепер ви повинні самі давати собі раду й жити самоврядуванням.

Але коли вам буде дуже тяжко, ваша Мати завжди поруч із вами й готова допомогти вам усіма своїми духовними ресурсами, особливо своїм досвідом", - зазначив Вселенський патріарх.

Фактично, патріарх Варфоломій особисто підтвердив, що українська церква, як і інші помісні церкви - самостійні.

Варфоломій висловив жаль щодо дій Філарета, сказавши, що той "мав би стати наставником для свого духовного сина Епіфанія, проте обрав інший, неправильний шлях".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет звернувся до суду, аби заборонити Епіфанію служити у Михайлівському Золотоверхому

Синод Православної церкви прийняв рішення позбавити Філарета права керування Київською єпархією і, відповідно, контролю над місцевими храмами і монастирями. Таке рішення синод ПЦУ прийняв після проведення Філаретом "собору" для відновлення діяльності УПЦ Київського патріархату. Також ПЦУ виключила зі свого складу єпископату двох ієреїв, які приїхали 20 червня на "собор" Філарета з Росії.

Нагадаємо, що так званий "помісний собор" вже неіснуючої Української православної церкви Київського патріархату скасував рішення ліквідації УПЦ КП і відмовився від томосу про автокефалію.

Зараз ви читаєте новину «Патріарх Варфоломій підтвердив незалежність ПЦУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути