пʼятниця, 29 березня 2013 12:46

Папа Франциск мив та цілував ноги неповнолітнім в'язням
7

Фото: Фото: Reuters

У Римі відзначили Чистий четвер. Зранку Папа відслужив месу в базиліці Святого Петра. На службі були присутні понад півтори тисячі римських священиків. Увечері ж понтифік відправив богослужіння під назвою "На Господній вечері", розповідає ua.euronews. Уперше ця служба відбулася не в якійсь з римських церков, а у колонії для неповнолітніх на околицях Рима. Там же Франциск провів церемонію омивання ніг.

"Найвищий серед нас має прислуговувати іншим. Це - символ, це знак. Омиваючи вам ноги, я служу вам" - сказав Франциск.

Відтак понтифік омив і поцілував ноги 12-ом малолітнім в'язням різних національностей і віросповідань, серед яких були також і мусульмани - так, як Ісус Христос на Тайній вечері омив ноги 12-ом апостолам. І вперше серед обраних для церемонії були дві дівчини. Папа витер ноги підлітків рушником, витканим із 720 ниток, які привезли з місць, пов'язаних із земним шляхом Христа.

Обряд омивання ніг у Чистий четвер - давня християнска традиція, яка відтворює смирення Ісуса Христа, який під час Тайної Вечері омив ноги своїм учням, кажучи: "Я дав вам приклад, щоб, як Я зробив вам, так і ви робили".

Традиційно, церковні ієрархи у цей день омивають ноги священикам.

"Ми повинні допомагати один одному, - сказав Папа Франциск. - Це те, чому нас навчив Христос, і це те, що роблю я, тому що це мій обов'язок, який походить із серця та любові. Господа ми зустрічаємо не у душевних пошуках", відзначив він, підкресливши, що духовенство не повинне в'язнути у "самоаналізі", а концентруватися на допомозі ближнім, повідомляє ВВС.

За повідомленнями італійської преси, Папа звернувся до найбільших благодійних організацій з проханням розповсюдити три тисячі запрошень серед бездомних на месу, що відбулася у Великий четвер у базиліці святого Петра. Увечері ж у Страсну п'ятницю Папа очолить хресний хід у римському Колізеї і понесе дерев'яний хрест.

Зараз ви читаєте новину «Папа Франциск мив та цілував ноги неповнолітнім в'язням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути