середа, 10 червня 2009 16:28

Пам"ятник Мазепі поставлять до Дня Незалежності

Пам"ятник Мазепі поставлять до Дня Незалежності

Пам"ятник гетьманові Івану Мазепі встановлять у Полтаві до Дня Незалежності України. Про це повідомив голова Полтавської обласної державної адміністрації Валерій Асадчев на брифінгу в середу в Києві.

За його словами, планувалося встановити цей пам"ятник 27 червня, проте міська рада ухвалила інше рішення - відкрити його до 24 серпня - Дня Незалежності України.

"І ми не заперечували", - додав Асадчев.

Глава області підкреслив, що пам"ятник і постамент практично готові.

"Він профінансований на 99%. Ніяких перешкод не може бути... окрім політичних", - відзначив він.

Разом з тим, він підкреслив: "Я переконаний, що це дійство відбудеться".

Як повідомлялося, в МЗС Росії засудили політику Києва, направлену на реабілітацію гетьмана Мазепи, розцінивши її як спробу втягнути український народ в "штучне надумане протистояння з Росією".

У МЗС України у відповідь заявили, що вшановування пам"яті українського гетьмана Івана Мазепи є внутрішньополітичною і державною справою України.

Полтавський мер Андрій Матковський заявив, що в Полтаві з 25 червня по 10 липня, на час святкування 300-річчя Полтавської битви, буде введений мораторій на проведення політичних заходів.

Раніше голова ініціативної групи зі збору коштів на спорудження пам"ятника, народний депутат України Микола Кульчинський заявляв, що будівництво пам"ятника Мазепі в Полтаві обійдеться в 1 млн 824 тис. грн. Сам нардеп здав на пам"ятник 15 тис.

Відзначимо, що лідер гурту "Воплі Відоплясова" Олег Скрипка передав на спорудження цього пам"ятника зароблені на благодійному концерті 40 тис. грн. Народні депутати Станіслав Довгий, Арсеній Яценюк, соліст гурту "Тартак" Сашко Положинський здали по 1 тис. грн. Колишній глава Секретаріату президента Віктор Балога пожертвував 160 тис. грн.


Іван Мазепа (1644-1709) обраний гетьманом в 1687 році. Разом із союзниками і 4 тисячами козаків він приєднався до армії Карла XII в жовтні 1708 року. Ним було підписано угоду з Швецією про надання Україні незалежності від "будь-якого іноземного володіння".


За матеріалами: Інтерфакс, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Мазепі поставлять до Дня Незалежності ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути